De asemenea, acestia mai anticipeaza o crestere generala de 36%, fata de trimestrul 1, in ce priveste angajarile ce vor fi efectuate in trimestrul al doilea in Romania, conform studiului „Perspectivele Angajarii de Forta de Munca Romania”.
Cele mai mari cresteri ale angajarilor din trimestrul al doilea vor fi in constructii, (54%), in industria extractiva (49%) si in domeniul hoteluri si restaurante (46%), anticipeaza angajatorii chestionati.
Studiul mai releva ca peste 43% din angajatorii romani vor sa faca mai multe angajari in cursul trimestrului urmator, 7% dintre acestia se asteapta la o scadere a numarului de joburi, in timp ce 49% nu anticipeaza nicio schimbare.
Pe regiuni, cei mai optimisti sunt angajatorii din nord-vest (crestere estimata a numarului de angajati de 42% in T2), urmati de Bucuresti-Ilfov, Sud si Sud-Est (cate 40%), iar plutonul este incheiat de zona Nord si Vest (cu cate 21%).
In finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, cresterea angajarilor va fi de 38%, iar in transport, depozitare si comunicatii – de 34%.
In Bucuresti si Ilfov, firmele anticipeaza o crestere a numarului de personal cu 40%.
Comparativ cu celelalte 32 de tari participante la studiu, Romania ocupa locul 2 in ceea ce priveste cresterea ratei angajarilor, dupa Singapore, care a estimat o rata de angajare de 60%, pentru trimestrul al doilea al anului.
Romania se afla pe aceeasi pozitie cu India si Peru, care au estimat o crestere a angajarilor cu 36%, tari urmate de Costa Rica, (33%).
Studiul „Perspectivele Angajarii de Forta de Munca” a fost realizat pe baza de interviu, pe un esantion de 841 angajatori romani, care au raspuns la intrebarea: „Cum anticipati evolutia angajarilor totale, in locatia dumneavoastra, pe durata a trei luni, pana la sfarsitul lunii iunie 2008, in raport cu trimestrul actual ?”.
Studiul Manpower este realizat de o companie independenta din Anglia si aduna date de la peste 55.000 de angajatori publici si privati, din 32 de tari si teritorii. Romania a participat pentru prima data, in 2008, la acest studiu, alaturi de Polonia si Cehia.