- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Rata de ocupare a fortei de munca din Romania, printre cele mai scazute din UE

22 Jul, 18:02 • Redactia DailyBusiness
Romania a inregistrat in 2007 o rata a ocuparii fortei de munca de 58,8%, mai mica fata de media europeana de 65,4%, pentru populatia cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani, arata un raport asupra fortei de munca, publicat de Eurostat. Astfel, Romania este pe locul 23 in Uniunea Europeana din acest punct de vedere.
Rata de ocupare a fortei de munca din Romania, printre cele mai scazute din UE

Rata de ocupare a fortei de munca din Romania o plaseaza printre codasele UE, impreuna cu Malta si Italia. Acest lucru ar putea denota insa o economie subterana foarte bine dezvoltata, care mobilizeaza un numar mare de persoane active, dar care nu este surprinsa in sondaje.

Rata de ocupare a fortei de munca la nivelul Uniunii Europene s-a aflat intr-o usoara crestere fata de 2006, cand era in jur de 64,5%. Si rata ocuparii fortei de munca in randul femeilor s-a apreciat la 58,3%, de la o valoare de 57,3% in 2006. Populatia ocupata cuprinsa in intervalul de varsta 55-64 a crescut de la 43,5% la 44,7%.

Romania detine una dintre cele mai mari diferente intre rata de ocupare a femeilor si cea a barbatilor, de la 52,8% pentru femei, la 64,8% pentru barbati. Rata de ocupare a femeilor este foarte scazuta la nivelul Uniunii Europene, fiind a 22-a in clasamentul european. Cele mai mici diferente au fost inregistrate in tari precum Danemarca, Olanda si Suedia, care au si cele mai mari rate de ocupare in randul femeilor.

Si rata de ocupare a populatiei romane trecute de 55 de ani este sub nivelul mediei europene, fiind de 41,4%, plasand Romania pe locul 17 in clasamentul UE. In topul clasamentului se plaseaza tari precum Suedia, Estonia si Danemarca, ce au rate mai mari de 58%.

9,7% din populatia activa ocupata a Romaniei desfasoara o activitate in regim part-time, plasand Romania in a doua parte a clasamentului tarilor cu o rata mare a slujbelor cu jumatate de norma, pe locul 16. Rate similare mai inregistreaza Slovenia, Polonia si Lituania.

Urmărește Daily Business pe Google News