DailyBusiness.ro
: In perioada in care ati fost antrenor la Brasov, ati apelat la team building-uri pentru a coagula echipa. Aveti planuri in acest sens si pentru echipa nationala?
Razvan Lucescu:Team-building-urile si training-urile sunt interesante si pot atrage si mobiliza jucatorii. Noutatea ii face mai curiosi si mai atenti. Insa la nivelul echipei nationale nu se pot implementa aceste programe, timpul este prea scurt. Aici conteaza momentul si inspiratia. Bineinteles, conteaza si modul in care vin pregatiti de la cluburi si determinarea de a invinge, care este data si de fiecare dintre ei, dar si de cei care conduc.
DB: Care este dificultatea cea mai mare atunci cand antrenezi o echipa de fotbal?
RL:Dificultatea cea mai mare, avand in vedere ca acum sunt la echipa nationala, este timpul, care se restrange din ce in ce mai mult. Perioada pe care o aveau echipele nationale la dispozitie pentru a se pregati s-a mai diminuat cu o zi. Si din acest motiv nu cred ca putem face ceea ce ne permiteam la o echipa de club, unde oamenii ne sunt la dispozitie tot timpul.
DB: Exista un sistem de „pedeapsa si recompensa” pentru jucatori, la acest nivel?
RL: Urasc cuvantul „regulament”, pedepse si premieri. La echipa sunt niste reguli, mie imi place sa le spun reguli, care ne ajuta sa ne intarim ca grup, si care daca invatam sa le respectam ne vor ajuta pe teren.
Fotbalul nostru traverseaza o perioada dificila, sa-i spunem de tranzitie, chiar daca au trecut 20 de ani. In fotbal, in sport si chiar in viata de zi cu zi este foarte importantat sa fii disciplinat, sa ai niste reguli pe care sa le urmezi. Asta te ajuta sa te conectezi mai usor la atmosfera de grup, la ideea de grup, sa-ti respecti colegii si munca. Atunci, automat si concentrarea este mult mai mare.
DB: Care sunt principalele diferente intre a manageria o companie si a conduce o echipa de fotbal?
RL: Asemanarea este lucrul cu oamenii. Am impresia ca totii oamenii trebuie capacitati. Cei care fac cu pasiune ceea ce fac, cu siguranta, dau mult mai mult decat ceilalti. Daca ai sansa sa lucrezi cu astfel de oameni, lucrurile se simplifica putin. Pe de alta parte, in fotbal problemele nu sunt predictibile, ele apar intr-o fractiune de secunda si imediat trebuie sa iei o decizie, sub foarte mare presiune. In business, ai posibilitatea sa stai sa te gandesti, sa iti faci o strategie si abia apoi sa semnezi un document. Si aici apar neprevazutul si adversarii, fiecare vrea sa il pacaleasca pe celalalalt, insa, in business, ai mai mult timp sa te gandesti la aceste trucuri.
DB: Foarte multi oameni de fotbal sunt implicati in business. Va tenteaza ideea?
RL: Avem o afacere a familiei, dar de care nu ma ocup eu. Nu ma tenteaza. Imi place foarte mult ceea ce fac si sper sa se mentina aceasta pasiune.