Editura Meteor Press
Colectia: Psihologie
Pret 25 lei
Titlu original: The Verbally Abusive Relationship. How to recognize it and how to respond
Cartea intr-un minut:
Abuzul verbal reprezinta o problema de control, un mijloc de pastrare a puterii asupra altcuiva.
Cronica DailyBusiness.ro
Unii oameni cred ca au „dreptul” de a domina. Atat abuzul verbal, cat si violenta fizica au loc in cadrul acestui context.
In mod normal, se considera ca oamenii sunt facuti sa aiba grija de ei insisi, ca din copilarie pana la maturitate isi dezvolta capacitatea de a se conduce pe ei insisi, ca sunt autentici, nu supusi unei alte persoane.
Copiii asupra carora se exercita o pedagogie a Puterii de Dominare vor deveni adulti toxici fata de ceilalti.
Pentru a iesi din aceasta realitate, ar trebui sa recunoasca si sa integreze experientele copilariei care i-au lasat nesiguri pe ei si cu nevoia de a ii controla pe ceilalti.
Abuzul verbal nu lasa urme fizice, dar poate fi recunoscut in izbucnirile de furie, subminarea subtila, indiferenta, aerele de superioritate, sarcasmul sau tacerea, pretentiile irationale care te duc intr-un taram din ce in ce mai confuz.
Jignirea este cea mai evidenta forma de abuz verbal.
[quote]Victima invata sa tolereze abuzul si isi pierde stima de sine[/quote]
Puterea de Dominare se manifesta prin supunerea celuilalt si controlul asupra sa. Realitatea agresorului este reprezentata de o structura ierarhica, unde fiecare nivel il subordoneaza pe altul.
Puterea Personala se manifesta prin relatii de reciprocitate si cooperare si reprezinta capacitatea de a crea din adancul fiintei, unde isi au locul sentimentele.
Primul tip de putere ucide spiritul, cea de-a doua il hraneste.
Iluzia de putere se mentinte atat timp cat exista un altul asupra caruia sa-si exercite puterea. Agresorul este orientat catre control si dominare. Victima este indreptata catre reciprocitate si conlucrare.
Specific abuzului verbal este faptul ca el are loc in spatele usilor inchise, iar dialogul ia o intorsatura neasteptata.
Furia sta la baza comportamentului abuziv pe care il perpetueaza. Ea izbucneste din sentimentul lipsei Puterii Personale.