Daca Romania este pe pozitia a treia fata de trimestrul al doilea din 2010, se situeaza pe pozitia a 7-a in lume dupa imbunatatirea ratei de angajari estimata pentru T2, fata de T1.
Pozitia Romaniei in top nu este insa determinata de faptul ca firmele locale preconizeaza un boom al angajarilor, ci ca urmare a faptului ca diferentele fata de trimestrele anterioare, cand perspectivele de angajare erau negative, sunt printre cele mai mari la nivel global.
Discutand strict de perspectivele ratei nete de angajari din trimestrul 2, Romania nu mai este o piata de top, rata neta de angajari previzionata pentru aceasta perioada fiind de 5%, mult mai mica decat a altor piete din regiune. In Turcia, rata neta de angajari este de 34% in Germania si Belgia, de 9%, respectiv 12%.
La nivel global, Romania este pe pozitia 25 in lume si pe locul 8 in EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), dupa rata neta de angajari previzionata pentru trimestrul 2.
Angajatorii din India, Taiwan, Brazilia, China, Turcia si Singapore au raportat cele mai puternice planuri de angajare pentru trimestrul al doilea. Grecia, Spania, Irlanda si Italia au cele mai slabe perspective de angajare pentru trimestrul al doilea.
Ritmul de angajare este estimat sa se imbunatateasca fata de primele 3 luni ale anului in 18 din cele 39 de tari sau regiuni analizate, in timp ce fata de anul trceut perspectivele de angajare sunt mai bune in 25 din 26 de tari.
In Europa de Est toate tarile si-au imbunatatit perspectivele de angajare, cele mai puternice fiind inregistrare in Turcia, Bulgaria, Belgia si Polonia.
Manpower calculeaza rata neta de angajari prin scaderea din procentul de companii care previzioneaza cresterea numarul de angajati a procentului companiilor care previzioneaza scaderi ale activitatii de angajare. Ratele nete de angajare prezentare nu sunt ajustate la sezonalitatea de pe piata muncii.
Studiul a fost facut pe 64.000 de angajatori din 36 de tari.
Manpower a facut public studiul defalcat pe Romania la inceputul lunii martie 2011.