- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Romania, tara cu cei mai putini angajati cu acte in regula din UE, dupa Grecia

14 Dec, 16:36 • Redactia DailyBusiness
Romania ocupa penultimul loc in Europa dupa ponderea salariatilor in totalul populatiei ocupate, devansand doar Grecia, in timp ce procentajul persoanelor care lucreaza "pe cont propriu" in agricultura este cel mai mare din Europa si cu mult peste media UE, potrivit datelor INS, citate de Mediafax.
Romania, tara cu cei mai putini angajati cu acte in regula din UE, dupa Grecia

Ponderea salariatilor in total populatie ocupata a scazut in trimestrul al doilea din acest an cu trei puncte procentuale fata de primele trei luni ale anului, la 67,4%. Romania se plaseaza astfel pe penultimul loc din Europa, inaintea Greciei, si cu 16,5 puncte procentuale sub media Uniunii Europene, de 83,9%.

Ponderea non-salariatilor din agricultura (in principal lucratori pe cont propriu si lucratori familiali neremunerati) era in trimestrul doi de 26,8%, cea mai mare din Europa, si cu mult peste media Uniunii Europene, de 3,5%.

Incepand cu finele anului trecut, ponderea salariatilor in total populatie ocupata a scazut constant, de la 70,7% in trimestrul patru la 70,5% in primele trei luni ale acestui an, in timp ce proportia non-salariatilor din agricultura a inregistrat o cresteri continue, in aceeasi perioada.

La finele primului semestru din acest an, 5,8% din populatia ocupata era reprezentata de persoane nesalariate cu activitati in afara sectorului agricol.

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 60,1% in perioada mentionata, Romania fiind printre tarile cu valori sub media UE, de 64,3%.

„Tin sa va retin mai mult atentia asupra acestui indicator pentru ca mi se pare ca fiind unul dintre cei unde situatia Romaniei comparativ cu alte tari vadeste o discrepanta in sens negativ ingrijoratoare si unde cred ca trebuie concentrata atentia factorilor decizionali”, a spus presedintele INS, Vergil Voineagu.

Valorile cele mai mari ale ratei de ocupare sunt inregistrate in Olanda (76,3%), Danemarca (74,1%), Suedia (72,9%), Austria (71,4%) si Germania (71%).

Lucratorii independenti (pe cont propriu) sunt acele persoane care sunt singurii proprietari sau coproprietari de intreprinderi fara personalitate juridica, in care muncesc. Din aceasta categorie mai pot face parte lucratorii familiali neremunerati si lucratorii la domiciliu care produc pentru piata, lucratorii care exercita, atat individual cat si colectiv, activitati de productie cu privire exclusiv la consumul final sau formarea de capital pe cont propriu.

Numarul lucratorilor independenti era de 2,4 milioane in trimestrul al doilea din acest an.

Populatia ocupata cuprinde toate persoanele, atat salariati cat si lucratori pe cont propriu, care exercita o activitate productiva. In numarul salariatilor sunt incluse si persoanele care lucreaza in economia neobservata.

La nivelul trimestrulului doi, populatia ocupata a Romaniei era de 8,96 milioane persoane, in crestere cu aproape 180.000 de persoane fata de trimestru anterior. La finele trimestrului trei, populatia ocupata a ajuns la 9,1 milioane persoane, iar numarul de salariati la 6,46 milioane, in scadere cu 90.000 fata de trimestrul anterior.

Urmărește Daily Business pe Google News