Potrivit oficialului Adecco, in 2010 rata de penetrare la nivel european era de 1,7%.
Acesta a adaugat ca in opinia sa principalul concurent al pietei muncii temporare este piata neagra. Potrivit oficialilor ministerului Muncii in Romania peste 1 milion de persoane lucreaza la negru.
Misailidis a mai spus, in cadrul conferintei de Resurse Umane organizata de ZF, ca 30% din angajatii temporari din UE ajung dupa maxim 3 proiecte sa fie angajati permament. Legat de piata locala, Misailidis spune ca cele mai multe cereri de angajati temporari vin din zona automotive si logistica iar cel mai mare salariu dat pentru un angajat plasat anul trecut de companie in Romania a fost de 10.000 euro.
Oficialul Adecco a mai spus ca afacerile companiilor de profil s-au triplat in criza fata de 2008, tocmai pentru ca firmele au nevoie de mai multa flexibilitate in aceasta perioada.
Una dintre pricipalele modificari din noul Cod al Muncii presupune cresterea perioadei pe care pot fi angajati agentii temporari de munca de la 2 la 3 ani. Noua legislatie presupune astfel o mai mare flexibiliate in aceasta zona.
„Multe din proiectele europene sunt pe 3 ani. Daca angajarile temporare erau pe 2 ani, companiile ramaneau un an fara angajat sau pentru ultumul an trebuiau sa faca alte forme de angajare, asa ca prin schimbarea din Codul Muncii se doreste solutionarea problemelor de acest tip”, spune Niculae Ivaschescu, secretar de stat in Ministerul Muncii.