În timp ce unii români care au lucrat în alte țări s-au întors înapoi acasă, în România, există, încă, oameni care își fac planuri să plece, cu gândul pentru a avea o viață cu mai puține griji.
Citește și: S-a dat legea! Șoferii nu vor mai putea scăpa de amenzile primite în străinătate
O discuție lansată în mediul online a stârnit nenumărate comentarii și păreri.
Mai merită să emigrăm în 2024? Acum 10-15 ani eu zic că merita. În condițiile în care calitatea vieții în vest a scăzut foarte mult în general, nu doar pentru middle class, ci cam pentru toată lumea (criminalitate crescută, suprapopulare, etc). Măcar dacă erau salariile mult mai bune, dar din ce m-am documentat până acum, salariile pentru programatori sunt absolut jalnice. Chiar și un 80-90k brut, la ce taxare uriașă există pe dincolo, mi se pare foarte puțin, în condițiile în care prețurile chiriilor și al imobilelor e uriaș.
Cred că singura țară care ar merită ar fi Elveția și poate Norvegia, dar în rest nu mi se pare un deal chiar bun. O să fii considerat întotdeauna un imigrant/outsider, și probabil doar copiii copiilor tăi o să fie integrați complet în societatea lor. Ar fi meritat făcut sacrificiul asta dacă ar fi fost salariile mult mai bune raportat la condițiile de trăi și chirii/imobile.Dar alternativă e să rămânem aici și să trăim cu PSDNL până la adânci bătrâneți… Voi ce părere aveți?”, a fost postarea făcută de un român pe Reddit.
Postarea acestuia a stârnit o mulțime de reacții și opinii diferite.
„Ăștia care vorbiți despre scăderea calității vieții în Vest vorbiți din povești. Mergeți și locuiți 5 ani în Vest și vedeți unde vă e mai ușoară viața. Din povești de pe internet da, criminalitate, imigranți, etc. Dar uitați-vă cât noroi e aruncat și spre România în presă și Internet. În realitate nu e chiar așa rău în România. Cum nu e deloc rău sau nivel scăzut de trăi în Vest. Eu unul am trăit-o pe pielea mea.
Am stat 4 ani în Olanda. Și sincer, cu 4.000 EURO NET pe lună aveam o viață mult mai calitativă și mai frumoasă decât am în România cu dublul banilor. Adevărat, aici îmi permit mai multe, dar tot ce e ”mai mult decât acolo” e peste necesarul meu, deci nu mă bucur de lucrurile alea”, a fost răspunsul unui internaut.
Printre nenumăratele păreri strânse în secțiunea de comentarii a postării, o altă persoană a ținut să clarifice faptul că întotdeauna contează și în ce poziție te afli, aici, în România.
„Răspunsul e întotdeauna: Depinde! Depinde de calificare, de segmentul în care lucrezi, de banii pe care îi iei. Dacă ai un job plătit cu 5.500 lei, care nu e cel mai solicitant din lume, e păcat să pleci la muncă în Italia pe bani similari”, a mai fost părerea altuia.
„Nu curge miere pe străzile din Italia. Stați acasă cu oamenii voștri! Au trăit bunicii noștri vremuri și mai grele”, a mai scris un altul.
Citește și: Cauți un job nou? Poți alege dintre peste 40.000 de locuri de muncă disponibile în țară și în străinătate