- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Salariu minim de 2.500 de euro pentru românii care lucrează în acest domeniu

13 Sep, 16:23 • Russo George
Lucrătorilor din industria de îngrijire din Germania le-a crescut semnificativ salariul, ceea ce atrage tot mai mulți români interesați de oportunități mai bune de muncă. Modificările recente ale salariilor minime fac acest sector din Germania extrem de atractiv pentru muncitorii din străinătate, în special pentru cei care caută condiții de lucru mai bune și câștiguri mai mari. Este important ca cei interesați să cunoască noile reglementări salariale pentru a lua o decizie informată.
Salariu minim de 2.500 de euro pentru românii care lucrează în acest domeniu

Salariul minim pentru lucrătorii din îngrijire a fost majorat începând din mai 2024, acoperind atât personalul calificat, cât și cel necalificat. Astfel, îngrijitorii necalificați primesc acum 15,50 de euro pe oră, ceea ce înseamnă un salariu brut lunar de 2.480 de euro pentru normă întreagă. În plus, o nouă creștere este programată pentru iulie 2025, când salariul va ajunge la 16,10 euro pe oră, aducând un venit brut de 2.576 de euro pe lună.

Pe lângă îngrijitorii necalificați, cei cu pregătire profesională au beneficiat și ei de creșteri, potrivit Ziarulromanesc. Tariful orar pentru aceștia a fost majorat la 16,50 de euro, ceea ce se traduce într-un salariu brut lunar de 2.640 de euro. Din iulie 2025, tariful va crește la 17,35 de euro pe oră, aducând un salariu de 2.776 de euro pe lună. De asemenea, personalul medical calificat câștigă acum 19,50 de euro pe oră, cu un salariu brut lunar de 3.120 de euro.

Pe lângă majorările salariale, lucrătorii din domeniul îngrijirii geriatrică au primit și mai multe zile de concediu plătit. Cei care lucrează pe un regim de cinci zile pe săptămână beneficiază de opt zile suplimentare de concediu. Cu toate acestea, aceste prevederi nu se aplică dacă în contractele colective există deja alte prevederi referitoare la zilele libere.

Diferențe de salariu între angajarea formală și neformală

Pentru îngrijitorii angajați direct de familii în locuințe private, salariul minim general aplicabil este de 12,41 de euro pe oră în 2024. Salariile minime mai mari, de exemplu cele de 15,50 de euro pentru îngrijitorii necalificați, se aplică doar angajaților din instituții de îngrijire sau agenții, unde reglementările sunt mai stricte. Îngrijitorii care lucrează neformal, în așa-numita „zonă gri”, nu beneficiază de aceste protecții salariale și remunerația lor depinde de înțelegerile directe cu familiile.

Deficitul de personal în sectorul de îngrijire din Germania continuă să fie o provocare, ceea ce determină o recrutare intensă de lucrători din străinătate. Astfel, oferta de muncă rămâne atractivă pentru românii care caută un loc de muncă stabil și bine plătit în Germania, atât pentru cei calificați, cât și pentru cei necalificați.

Citește și: Importurile de lactate, creșteri uluitoare. Românii consumă și mai mult lapte din toată Europa, în 2024