- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Salariul mediu net a scazut usor in februarie. In unele sectoare a crescut insa si cu 30%

05 Apr, 10:46 • Redactia DailyBusiness
Salariul mediu net a scazut cu 0,7% in februarie fata de ianuarie, dar in unele sectoare precum industria tutunului si activitati auxiliare intermedierilor financiare, a crescut cu 27%, respectiv 30%.
Salariul mediu net a scazut usor in februarie. In unele sectoare a crescut insa si cu 30%

Castigul salarial mediu nominal net a fost in februarie de 1.414 lei, cu 0,7% (10 lei) mai mic decat in luna anterioara, dar cu 0,2% mai mare comparativ cu februarie 2010, cele mai ridicate valori inregistrandu-se in fabricarea produselor din tutun, iar cele mai scazute in hoteluri si restaurante.

Astfel, castigul salarial mediu net a fost de 3.790 lei in fabricarea produselor din tutun si de 855 lei in hoteluri si restaurante, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.944 lei, cu 1% mai mic decat luna precedenta.

In februarie, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri, cat si scaderi fata de luna precedenta.

Cresterile s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale, majorari salariale, dar si a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, in unele activitati s-au platit si sume restante, aferente lunilor anterioare, cand unitatile economice s-au confruntat cu dificultati financiare si salariatii au fost in concedii fara plata.

Cele mai semnificative majorari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), de 30,4%, si in fabricarea produselor din tutun, de 27,6%.

De cresteri peste 8% au beneficiat salariatii din sectorul fabricarii produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (8,4%) si cei din prelucrarea lemnului (8,3%). Totodata, majorari intre 4% si 5% au avut loc in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea bauturilor si intre 3% si 4% in activitati de servicii anexe extractiei, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), cercetare-dezvoltare.

Scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte) si de dificultatile financiare cu care se confrunta unele unitati economice.

Cele mai semnificative reduceri, intre 9% si 13%, au fost inregistrate in telecomunicatii, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), alte activitati extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

De asemenea, in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate s-a efectuat scaderi ale castigului salarial mediu net intre 3% si 4%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat diminuari ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (-6,9%), ca urmare a acordarii in lunile precedente, in unele institutii, a sumelor din alte fonduri, respectiv in invatamant (-1,2%), ca urmare a dificultatilor financiare si neplatii salariatilor din unele unitati scolare. In sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat o usoara crestere a castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2011 (+0,3%), ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului din aceste unitati.

Fata de iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 14,7% in invatamant, cu 12,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 9,4% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 15,7% in administratia publica, 11,8% in invatamant, respectiv cu 10,2% in sanatate si asistenta sociala.

Indicele castigului salarial real pentru februarie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,5%, iar comparativ cu aceeasi luna din 2010 s-a situat la 93,1%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 115,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2011.

Urmărește Daily Business pe Google News