De asemenea, in luna iulie 2012, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2147 lei, cu 0,3% mai mare decat in luna iunie.
In luna iulie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost usor mai mare fata de luna iunie 2012 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), drepturi in natura ori realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Cele mai mari [b]cresteri[/b] au fost raportate in depozitare si activitati auxiliare pentru transport (14,6%) si asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (10%-11%).
Scaderile castigului salarial mediu fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). De asemenea, castigul salarial mediu net din luna iulie 2012 a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare si lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unitati economice.
Cele mai importante scaderi s-au inregistrat in telecomunicatii si fabricarea produselor din tutun – 17,9%, respectiv 15,6%. In invatamant indicatorul a scazut cu 3,5% ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice si a incheierii contractelor pe perioada determinata, consecinta a inceperii vacantei scolare. In sanatate si asistenta sociala salariile s-au redus cu 0,4%, iar in administratia publica au urcat cu 0,6%.
[b]Comparativ cu luna iulie 2011[/b], castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,8%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 102,7%.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, conform INS.