In acelasi timp, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1940 lei, cu 1,4% mai mic fata de luna precedenta.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.226 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (775 lei).
INS a precizat ca in luna februarie 2010, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna precedenta, cand s-au acordat, in unele activitati economice, premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009) ori ca urmare a nerealizarilor de productii si a dificultatilor financiare.
Cea mai mare scadere a salariului mediu net, de 16%, s-a inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative. Salariile s-au diminuat intre 6%-10% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, tranzactii imobiliare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.
In acelasi timp, au fost afisate scaderi salariale de 4%-6% in colectarea si epurarea apelor uzate, hoteluri si restaurante, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extractia carbunelui superior si inferior.
Diminuari mai reduse, de 2%-4%, s-au inregistrat in transporturi pe apa, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare), captarea, tratarea si distributia apei, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), agricultura, vanatoare si servicii anexe, transporturi terestre si transporturi prin conducte.
Tototada, au avut loc si cresteri ale castigului salarial mediu net, determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009), de realizarea de productii mai mari ori de disponibilizarea personalului cu castiguri salariale mai mici
Astfel, cu salariile au sporit cu 18,4% in activitatile de fabricarea produselor din tutun si cu 11%-15% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
Salariile s-au majorat intre 5% si 7% in cercetare-dezvoltare, alte activitati extractive, extractia minereurilor metalifere, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net, urmare a acordarii in luna ianuarie, in majoritatea unitatilor, a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009): administratie publica (-2,8%), invatamant (-0,7%), sanatate si asistenta sociala (-5,4%), conform INS.
Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,9%.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.