Si in al doilea trimestru, tot activitatiile de sanatate si asistenta sociala au avut cea mai mare cerere de forta de munca, conform Institutului National de Statistica (INS).
Fata de T3 2008, rata locurilor de munca vacante a scazut cu 1,26 puncte procentuale.
Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat, in al trilea trimestru din 2009, in activitatile de sanatate si asistenta sociala (3,36%), agricultura, silvicultura si pescuit (1,64%) si in administratia publica (1,50%).
Cea mai mica valoare a ratei locurilor de munca vacante s-a regasit in industria extractiva (0,03%), tranzactii imobiliare (0,21%), respectiv in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (0,23%).
Ocupatiile cele mai cautate de angajatori au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice (1,11% din totalul slujbelor) si de tehnicieni, maistri si asimilati (1,05%).
Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul membrilor corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice (0,44%) si cea a functionarilor administrativi (0,53%).
Regiunea cu cea mai mare rata a locurilor de munca vacante a fost Nord-Est (1,12%), urmata de regiunea Bucuresti (1,04%). In regiunea Nord-Vest (0,48%), respectiv Sud-Vest (0,55%) s-au inregistrat cele mai scazute valori ale acestui indicator.
Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca disponibile si numarul total de locuri de munca (ocupate si vacante), exprimat procentual. Datele privind rata locurilor de munca vacante au fost obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, avand ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului.
INS a calculat rata locurilor de munca vacante pe un esantion de 24.000 de companii, luand in considerare firmele cu cel putin patru salariati. Unitatile din sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala) au fost cuprinse exhaustiv in cercetare, au precizat reprezentantii INS.
Numarul locurilor de munca vacante la sfarsitul lunii reprezinta numarul posturilor neocupate care urmeaza a fi ocupate imediat sau in perioada urmatoare si care sunt nou create in cursul lunii de referinta, sau deja existente.