Programul de lucru de patru zile pe săptămână a fost testat ȋn Marea Britanie, timp de jumătate de an, în cadrul unui proiect pilot ce a inclus peste 60 de companii, cu 3.000 de angajați.
„Veniturile firmelor au crescut, în medie, cu 35%, în comparație cu perioada similară din anii anteriori. Numărul demisiilor a scăzut, la fel și zilele de concediu medical, iar angajații spun că viața lor s-a ȋmbunătățit”, a informat compania românească VEGO, specializată în proiectare și dezvoltarea de sisteme de inteligență artificială.
Comisarul european pentru muncă a spus că Uniunea Europeană trebuie să gândească un program de implementare în sectoarele compatibile. Motivul pentru care oficialii sunt de acord cu schimbarea este că duce la progres și asigură un echilibru dintre muncă și viața privată.
În discursul său, a vorbit despre Germania, țară în care cel mai mare sindicat al muncii cere implementarea săptămânii cu patru zile lucrătoare și 3 zile de weekend. Prin măsură, ei cred că ar reuși inclusiv să rezolve problema șomajului, atrăgând noi categorii spre muncă.
Situația este similară și în Portugalia, unde se lucrează la un proiect pilot intitulat „Agenția Muncii Decente”. În martie 2023, nu mai puțin de 46 din 99 de companii au arătat interes pentru a trece la cele 4 zile de muncă și 3 de weekend. Pe de altă parte, sunt și mult firme care refuză, din considerente financiare, o astfel de trecere.
„Săptămâna de lucru de patru zile este o noutate pentru piața muncii din România și foarte multe companii încă privesc cu reticență acest program. Dacă ne uităm în trecut, la fel erau privite și modul de lucru remote sau alte metode de flexibilizare a programului, deci sunt speranțe că, acolo unde se poate, va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs, pentru Wall-Street.