- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Schimbarea ca oportunitate

26 Dec, 12:02 • Redactia DailyBusiness
Autor: Ralph Bruksos
Schimbarea ca oportunitate

Editura Curtea Veche
Colectia: Carti-Cheie

Pret 22 lei

Titlu original: Turning Change into a Payday: Reinventing Yourself Through the Eight Stages of Change

Cartea intr-un minut:
Succesul nu poate co-exista cu teama de schimbare. Cand apare dorinta de schimbare, cineva sau ceva va aparea pentru a ne ajuta.

Cronica DailyBusiness.ro

Schimbarea, fie ca implica o experienta traumatica sau un lucru pozitiv ne va imbogati vietile atat timp cat cautam partea buna a lucrurilor. Cand ne hotaram sa preluam controlul asupra vietilor noastre, schimbarea poate veni din propria noastra provocare.

In primul stadiu avem tendinta de a nega schimbarea. Daca ne acordam posibilitatea alegerii schimbarii, s-ar putea sa ne concentram pe justificari impotriva schimbarii.

In al doilea stadiu al schimbarii apare disconfortul, nu ne mai plac tiparele de gandire cu care traim. Cand ne indepartam de teritoriul cunoscut apare o perioada dificila, frustranta. De multe ori, nu mai suntem de acord cu alegerile facute anterior.

Analiza atenta a situatiei ne face sa luam in considerare ideea ca o schimbare ar putea interveni in viata noastra. Una dintre cele mai puternice forte motivationale ale omului este nevoia de a avea dreptate.
[quote=]Preferam sa avem dreptate in loc sa avem succes[/quote]Nevoia de dreptate ne opreste de multe ori sa ne schimbam. Banii, statutul social sau educatia nu garanteaza succesul. Acesta poate fi obtinut printr-un proces natural prin care invatam din propriile experiente.

In al patrulea stadiu, explorarea situatiilor alternative ne face sa acceptam schimbarea. Majoritatea oamenilor nu isi depasesc propriul nivel de competenta, ei aleg sa nu mai progreseze. Este o mare satisfactie sa stii ca ai devenit tot ceea ce puteai deveni.

In viata profesionala tindem catre managementul orientat spre exceptie. Reactionam numai la problemele care necesita rezolvare urgenta. Ne petrecem timpul mutandu-ne de la un jalon la altul.

Solutiile alternative sunt testate prin diferite metode si, odata temerile depasite, actionam in conformitate cu decizia luata. Una dintre cele mai mari bucurii in viata este sa risti sa esuezi.
[quote=]Frica de esec apare cand intra in joc ego-ul[/quote]Imaginea de sine ne determina gradul de succes si de performanta. Desi rezistenta este de multe ori inconstienta, angajamentul pentru schimbare face ca aceasta sa prinda radacini in viata noastra.

Stadiul al optulea se refera la revenirea la stadiile anterioare. Este o etapa necesara in procesul schimbarii si un mod de protectie. Chiar daca mai gresim, tot putem duce lucrurile la bun sfarsit.

Urmărește Daily Business pe Google News