- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Screw it, let\’s do it. Lectii din scoala vietii

22 Oct, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Autor: Richard Branson
Screw it, let\'s do it. Lectii din scoala vietii

Editura Publica
Colectia Business

Pret 45 lei

Titlu original: Screw it, let’s do it

Cartea intr-un minut:
Nimic nu este imposibil sau prea grandios pentru a fi incercat. De aceea, moto-ul lui Richard Branson este „Nu-mi pasa. Hai s-o facem!”

Cronica DailyBusiness

Richard Branson sau Dr.Yes, cum ii spun angajatii, raspunde mai degraba pozitiv decat negativ la intrebari, idei sau rugaminti. Daca o idee pare buna, mai bine actioneaza, decat sa taraganeze lucrurile. Isi incurajeaza angajatii sa fie adaptabili si inovanti.

Multe companii isi pun oamenii in niste categorii si un operator de bord va fi intotdeauna un operator de bord. Asta e motivul pentru care oamenii pleaca, pentru ca nu sunt valorificati, nu din cauza salariilor mici.

Daca vrei sa faci un lucru trebuie sa-l faci personal, sa te pregatesti temeinic, sa ai incredere in tine, sa lucrezi in echipa si sa nu te dai batut. Daca exista ceva ce vrei cu adevarat, atunci trebuie sa faci exact acel lucru. Indiferent de scop, nu vei reusi niciodata pana nu iti alungi teama si pana nu actionezi.

Munca este buna atat timp cat te si distrezi, adica sa te simti bine cand muncesti, fara sa te ingrijorezi si sa te stresezi. Branson nu si-a propus sa fie bogat, ci sa se distreze si sa caute provocari. Cand ceva nu i-a facut placere, a mers mai departe pentru ca viata este prea scurta ca sa fie nefericita.
[quote=]Viata ta urmeaza un curs gresit daca dimineata te trezesti stresat si nefericit[/quote]
Poti incepe o noua cariera muncind de acasa. Sunt zeci de lucruri care pot fi facute de acasa si pentru care poti castiga bani. Daca lucrezi pentru un sef, pe un post care nu iti place, este mai bine sa nu te plangi. E mai bine sa muncesti din greu, sa iti meriti banii si sa-ti faci prieteni.

Daca tot mai esti nefericit, trebuie sa separi definitiv viata personala de serviciu si sa-ti imaginezi ca seful te plateste ca sa te distrezi in timpul liber.
Daca optezi pentru o existenta fara riscuri, nu vei sti niciodata cum e sa castigi. „Indiferent de ce vise ai, lupta pentru ele. Uneori castigi, alteori pierzi. Bucura-te cand castigi. Nu regreta cand pierzi. Nu privi niciodata inapoi. Nu poti schimba trecutul, dar poti invata ceva din el”, spune Branson.

Cine cauta provocarea va creste si viata i se va schimba. Trebuie sa-ti spui mereu: „Pot face asta. Voi continua sa incerc pana voi reusi”.

Richard Branson face tot ce poate la munca si acasa. A doua provocare este sa caute aventura. Incearca sa-si atinga limitele si ii place sa caute lucruri si idei noi.

Viata lui Branson este rapida si agitata, fiecare moment este plin. Insa, toti oamenii au nevoie de un spatiu propriu, pe care il obtin atunci cand au pauze in care nu fac nimic.

Ca om de afaceri isi doreste succesul, dar una dintre reguli este sa nu faca niciun rau si sa fie bun cu oamenii. Banii sunt importanti, tintele sunt importante, dar la fel de important este prezentul si trebuie sa inveti sa traiesti clipa.

Prietenii si familia sunt cei care l-au facut sa fie cine este. Familia este pe primul loc in prioritatile sale. Chiar daca a fost invatat sa stea pe propriile picioare, nu poate rezista fara devotamentul familiei si al prietenilor.
[quote=]Fii cinstit! Nu insela, dar urmareste castigul![/quote]
Sa fii mereu cu ochii si urechile deschise si sa fii politicos. Autorul a invatat acest lucru din maximele japoneze care spun ca nu se stie niciodata cine s-ar putea sa te vada sau sa te auda. Respect inseamna sa te porti cum trebuie cu toata lumea, nu numai cu cei pe care vrei sa-i impresionezi.

Reputatia este totul.Niciodata sa nu faci un lucru care sa te impiedice sa dormi noaptea. Daca vrem sa supravietuim trebuie sa punem mediul inconjurator pe primul loc.

James Lovelock a dezvoltat o teorie asupra modului de functionare a planetei, numita Teoria Gaia. Conform acestei teorii, Pamantul este un organism viu si fiecare parte din ecosistemul sau interactioneaza cu alte parti, chiar daca aparent nu exista o legatura intre ele.

Daca oricare dintre aceste componente ale sistemului planetar se streseaza, Pamantul va reactiona automat, eliminand factorul respectiv. Aceasta teorie sta la baza intelegerii incalzirii globale si a nevoii de a reduce emisiile de carbon din atmosfera, inainte ca Pamantul sa rezolve singur problema – specia umana.

Urmărește Daily Business pe Google News