- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Sindromul masculului alfa

25 Feb, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Autori: Kate Ludeman, Eddie Erlandson
Sindromul masculului alfa

Editura Curtea Veche
Colectia Profit

Pret 29 lei

Titlu original: Alpha Male Syndrome

Cartea intr-un minut:
Cartea isi propune sa arate de ce multi barbati care ating succesul au nevoie sa se schimbe inainte de a se sabota pe ei insisi si de a submina companiile in care lucreaza.

Cronica DailyBusiness

Masculii alfa ies in evidenta din multime si lasa o impresie de nesters asupra persoanelor cu ale caror vieti se intersecteaza. Lumea afacerilor e plina de masculi alfa, exigenti, nerabdatori si prea putin dornici sa asculte. Trasaturile alfa sunt corelate cu faptul ca sunt barbati, au un nivel inalt de educatie, un nivel scazut al anxietatii si pozitii de conducere.

Ei vor sa faca lucrurile cum vor, chiar si atunci cand li se demonstreaza ca nu au dreptate. Barbatii alfa disfunctionali sunt in mod excesiv preocupati de imagine. Aproape toti executivii au succes pentru ca fac multe lucruri corect, in ciuda unui comportament disfunctional.

Cele mai tari puncte ale lor pot deveni cele mai periculoase riscuri daca nu le controleaza. Cea mai abuziva dintre trasaturile alfa este inconstanta.

Dimineata, poate aparea la birou tipul vesel sau „capcaunul” care-i face pe oameni sa se ascunda sub birou. Iesirile arbitrare, frecvente si abuzive devin intimidante si istovitoare pentru colegi. In timp ce femeile alfa insinueaza posibile consecinte negative, barbatul alfa disfunctional spune lucrurile, fara sa-si bata capul cu modul in care o face.
[quote=]Multi barbati alfa actioneaza conform principiului ca frica este cea care mobilizeaza oamenii[/quote]
Sunt patru tipuri de personalitate de tip alfa: comandantul, vizionarul, strategul si executantul. Fiecare din cele patru tipuri alfa prezinta propriul model de comportament rauvoitor, care vine din agresivitate, competitivitate si din nevoia de a domina.

Comandantul gandeste la scara mare, are scopuri inalte si depaseste orice obstacole pentru a obtine ceea ce vrea. Vizionarul viseaza imposibilul, nu ii plac limitele, este inventiv si are abilitatea de a face ca lucrurile sa functioneze. Strategul vine cu planuri remarcabile, este inovator si creste cifra de afaceri. Executantul alfa este disciplinat, motivat, extrem de tenace, productiv si eficient, el crede in rezultate, rezultate si iar rezultate.

Chiar daca o singura persoana se schimba, comportamentul ei poate fi urmat de alte persoane. Problemele apar atunci cand oamenii poarta o masca inadecvata situatiei si se comporta ca si cum ar fi in acord. In momentul in care se angajeaza, oamenii au acumulat deja masti dispuse in straturi succesive si trec de la un rol la altul, pana cand recunosc modelele comportamentale si vor decide sa se schimbe.

Este vital ca toti sa aseze binele echipei mai presus de interesul personal. Un motiv pentru care echipele nu reusesc sa se lege este ca membrii nu se cunosc cu adevarat intre ei.
[quote=]Barbatii sunt mai increzatori in capacitatea lor de a castiga[/quote]
Femeile au tendinta de a se feri de competitie, chiar si atunci cand au sanse mari de a castiga. Femeile sunt percepute ca fiind consultanti mai buni, in timp ce barbatii sunt mai orientati catre stabilirea sarcinilor. Sensibilitatea se poate transforma din atu in dezavantaj in cazul femeilor, care sunt vazute adesea ca fiind prea emotionale.

Un barbat manios este considerat dur si puternic, in timp ce o femeie iritata este perceputa ca fiind isterica si irationala. Ceea ce li se cere ambelor sexe este echilibrul in interiorul organizatiei. Schimbarea se poate produce numai prin reflectare asupra propriei persoane si prin automonitorizare. Starea amplificata a constientei are un rol central in dobandirea succesului.

Urmărește Daily Business pe Google News