- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Solomon, CEO Vodafone: Cum devii jucator de cursa lunga?

15 Oct, 13:30 • andra.gheorghe
Exista companii care cheltuiesc milioane de euro anual pe consultanta de business, pornind pe pista gresita ca un consultant e menit sa le rezolve toate problemele. De fapt, tot echipa de management trebuie sa gaseasca solutia, spune Liliana Solomon, CEO-ul Vodafone Romania. Asta, daca nu intra in capcana "The Knowing/Doing Gap": stii ce ai de facut, dar nu poti sa faci.
Solomon, CEO Vodafone: Cum devii jucator de cursa lunga?

Consultanta, desi este importanta si poate ajuta managementul in trasarea unor directii de business, este perceputa, de foarte multi oameni de decizie, ca a fi raspunsul la orice problema.

„Consultantii sunt buni, dar daca crezi ca ei trebuie sa iti rezolve problemele, atunci cel care are o problema esti tu, si la final ajungi sa ramai cu o investitie inutila. Consultantii te ajuta, te ghideaza, iti pot rezolva cateva probleme de strategie, dar echipa de management trebuie sa decida in final directia pe care trebuie sa mearga compania. Multe companii care imprumuta know-how de la consultanti se confrunta cu o noua problema, cunoscuta si ca The Knowing/Doing Gap: au aflat ce au de facut, dar nu o pot face”, a explicat Solomon, in cadrul conferintei Thinkers 50, intr-o prezentare care si-a propus sa raspunda la intrebarea „cum obtii succes pe termen lung”.

Exista o reteta pentru succesul unei companii? „Cine intreba asta acum 2 ani, obtinea raspunsuri foarte diferite. Atunci ne batea vantul in pupa (partea din spate a navei – n.r.), acum ne bate in fata”. Aceasta este replica cu care sefa Vodafone Romania si-a inceput speech-ul pe teme de leadership.

Brandul este una din componentele importante ale unui business, iar dovada acestui lucru sunt milliardele de euro care sunt cheltuite anual pe campanii de brand. Insa, subliniaza Solomon, nu este suficient, pentru ca o organizatie de succes inseamna mai mult decat atat. La fel cum nici strategia este un elemente cheie.

„Strategia ne ajuta sa vedem incotro ne indreptam. Insa e aproape imposibil sa dezvolti o strategie perfecta. Pentru ca fiecare industrie este legata de asteptarile clientilor, de competitori, si se poate schimba in scurt timp. Daca ai o strategie foarte diferita de a competitorilor, este riscant sa o aplici. Iar daca e prea buna, nu ai certitudinea ca nu ar putea fi copiata de concurenta”, explica Solomon.

Care este, totusi, cheia succesului? Avantajul competitiv vine din capacitatea de a face ceva ce concurentii tai nu pot face. Iar elementele care te pot apropia de acest lucru ar putea fi cultura organizationala si, implicit, oamenii din acea organizatie.

„O organizatie nu este nimic altceva decat capacitatea colectiva a oamenilor ei de a crea valoare. Iar cultura organizationala nu este doar un aspect al jocului, este jocul, spunea Louis Gerstner, omul care a restrucurat IBM. Si are dreptate”, considera Liliana Solomon.

Cand conduci o companie de 50 de oameni, unde cunosti numele fiecarui angajat in parte, e simplu sa construiesti o cultura organizationala. Dar exista companii cu sute de mii de angajati, si nu ai cum sa ii cunosti pe fiecare in parte. Trebuie sa ai alte mecanisme pentru a comunica cu ei. Daca vrei sa schimbi directia de business – in cazul unei achizitii, de exemplu – trebuie sa schimbi intreaga companie in acelasi timp. Nu poti sa ai un top management care sa mearga intr-o directie, iar restul oamenilor in alta. Asta ar genera haos, afirma sefa Vodafone.

A incerca sa aduci impreuna doua companii care au culturi organizationale diferite este similar unui transplant, potrivit lui Solomon. „Daca organul nu este asimilat de corp, interventia este un esec”.

Potrivit acesteia, singurul esec al Vodafone la nivel de achizitii a fost un business achizitionat in Japonia in 2001, pe care compania s-a decis sa il revanda ulterior. De ce? „A fost singura casatorie Vodafone care nu a functionat, din cauza culturilor organizationale, care nu s-au potrivit”, explica Solomon.

„Primul contact pe care il avem cu posibilii angajatii este un workshop in care ne cunoastem reciproc. Noi le prezentam valorile noastre si vrem sa le aflam pe ale lor. Daca se potrivesc, iar oamenii ne accepta valorile si regulile, atunci sunt bine primiti in companie. Daca nu, sunt liberi sa plece. Insa e foarte important sa avem langa noi oameni care cunosc si se integreaza in cultura organizationala. Brandul este global si trebuie sa fie acelasi peste tot, strategia depinde de fiecare piata in parte, insa cultura organizationala este vitala”.

Potrivit Lilianei Solomon, problema careia trebuie sa ii faca fata Vodafone Romania, in prezent, este mai putin criza, cat faptul ca activeaza pe o piata matura.

„Activam intr-o industrie care se schimba din sase in sase luni. Mai nou, din trei in trei luni”, a adaugat Solomon.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei de angajați, deși salariile depășesc 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...