Sistemul bancar din Romania se confrunta cu o criza structurala, exista un flux mare de angajati nou intrati in piata si necesitatea de acoperire a teritoriului cu sucursale si resurse umane, acestea fiind cateva dintre temele dezbatute de catre specialistii din banking-ul romanesc, in ajunul deschiderii targului de joburi BankingJobs.
Metodele de recrutare ale angajatilor din banking sunt din ce in ce mai variate, acestea evoluand in ultimii ani, una dintre cele mai noi forme fiind targurile de joburi specializate.
„Dovada necesitatii crearii ‘brandului de angajator’ sta si in faptul ca cele 13 banci participante la targul BankingJobs acumuleaza un total de 70% din activele bancare din Romania si include cele 3 banci din top, BCR, BRD si Raiffeisen”, a mai spus Rares.
Atentie, se fura angajati
Numarul mare de angajati noi, in special de nou-veniti, implica un risc operational din partea institutiilor bancare din Romania. In ce priveste viitorii 5-10 ani, acestia vor fi marcati de o crestere a atractiei grupurilor financiar-bancare catre angajatii specialisti din banci concurente, conform presedintelui IBR.
„Problemele existente in piata pot fi gestionate prin „crearea brandului de angajator”, precum si prin crearea si aplicarea unei strategii de promovare, retinere si apreciere a angajatilor existenti”, a spus Rares.
„Bancile incearca sa-si construiasca o imagine cat mai buna, deoarece angajatul analizeaza perspectivele care il asteapta in banca X fata de cele din banca Y, astfel ca ‘employers branding’ va constitui cel mai important rol in atragerea de angajati”, a adaugat acesta.
Numarul de angajati in sistemul bancar este in crestere
In Romania functioneaza la ora actuala un numar de 5.612 de sucursale bancare, iar sistemul bancar romanesc ingloba, la inceputul anului, 66.000 de angajati. In ultimii 2 ani circa 13.000 de persoane s-au angajat in sistemul bancar romanesc.
„Am ajuns la situatia in care specialistii sunt vanati de la o banca la alta, iar rata de fluctuatie a personalului din sistemul bancar a ajuns, de la 11% acum cativa ani, la 26% in prezent. In 2008 estimam ca plafonul de angajati din banking va fi de 70.000”, a declarat Petru Rares.
[quote=Petru Rares, presedinte IBR]Banking-ul la nivel international este influentat tot mai mult de Internet si miscarile din online, astfel ca bankerul din Hong-Kong, cel din Los Angeles si cel din Calarasi ar trebui sa fie la fel de bine pregatiti[/quote]
„Prognozele indica ca pana in 2018 forta de munca din Romania va cunoaste o reducere de pana la 13-15%. In prezent exista un deficit pe piata de specialisti cu experienta de la 2 pana la 8 ani, ceea ce face evident faptul ca este nevoie sa acordam o importanta deosebita programelor de training”, a spus Cristian Tudorancea, vicepresedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
Adela Jansen, directorul executiv de HR al BRD, a amintit ca in ultimii patru ani, banca sa a efectuat 6.000 de angajari, cu un aport de 4.000 de angajari in ultimii doi ani. In acest an, planurile de extindere si consolidare ale BRD implica cooptarea a 1.000 de angajati, in special pe partea comerciala.
Criza sau maturizare a pietei?
Banca Nationala a Romaniei se confrunta in prezent, in opinia Cristinei Turea, director de HR al ProCredit Bank, cu doua crize, sau o criza si o maturizare, in functie de cum este pusa problema. Prima ar fi criza de lichiditate si a doua criza de personal, care poate fi caracterizata si ca maturizarea pietei de banking din Romania.
„Angajatorul din banking-ul romanesc a inceput sa-si rafineze criteriile de selectare a angajatilor, sa priveasca lucrurile prin prisma responsabilitatii acordate si a puterii pe care o ofera functia respectiva, dar bineinteles si din punct de vedere salarial. Companiile si-au dezvoltat, astfel, politici de atragere si de retinere a angajatilor”, a mentionat Turea.
„De asemenea, angajatorul a inceput sa dezvolte programe de pregatire profesionala, practica si teoretica, pentru noii veniti dar si pentru manageri, programe care pot dura pana la 3 ani si se fac in sistem ID (invatamant la distanta)”, a adaugat aceasta.
[quote=Petru Rares, presedinte IBR]La nivel european exista un deficit de 2 milioane de specialisti in activitatile financiare, astfel ca circa 100.000 de pensionari au fost rechemati in campul muncii in zona Euro[/quote]
Restructurare si evolutie
CEC este una dintre institutiile care trece in prezent printr-un amplu proces de transformare, de la institutie financiara la institutie bancara.
„Aceasta mutare nu implica si nu va implica disponibilizari, ba din contra este nevoie de retinere si motivare a angajatilor existenti. Am fost acuzati ca suntem invechiti dar va asigur ca in cadrul CEC exista metode de evaluare constanta a angajatilor, si investim in programe de training pentru acestia, ceea ce previne ‘invechirea'”, a precizat Tudorancea.
„CEC a trimis 500 de angajati la programe de certificari europene, care sunt recunoscute in 27 de tari, astfel fiind cel mai mare consumator de certificari europene in banking de pe piata romaneasca”, a spus Rares.
In prezent, in Romania functioneaza 44 de banci, dintre care 30 de subsidiare cu personalitate juridica locala si 14 sucursale, care se afla sub jurisdictia bancilor-mama din alte tari.