- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

SONDAJ Experţii explică în ce măsură contează experienţa şi farmecul personal în cadrul unui interviu de angajare. Jumătate dintre angajaţii din România vor să schimbe locul de muncă

15 Aug, 15:51 • Russo George
Aproape jumătate dintre angajații din România își doresc să își schimbe locul de muncă, conform unui sondaj realizat recent de eJobs. Acesta scoate la iveală faptul că mulți dintre respondenți consideră experiența sau carisma drept punctele lor forte în procesul de angajare. În cadrul sondajului, 47,6% dintre participanți au declarat că sunt în căutarea unui nou loc de muncă, în timp ce 38,8% nu consideră că schimbarea jobului este o prioritate, dar ar aplica pentru o poziție mai bună dacă ar apărea o oportunitate. Doar 13,5% au spus că nu intenționează să facă o schimbare profesională în perioada următoare.
SONDAJ Experţii explică în ce măsură contează experienţa şi farmecul personal în cadrul unui interviu de angajare. Jumătate dintre angajaţii din România vor să schimbe locul de muncă

Conform aceluiaşi sondaj, experiența profesională este văzută ca principalul atu de către candidați în fața potențialilor angajatori. Astfel, 55,1% dintre respondenți au pus experiența pe primul loc în lista punctelor lor forte, urmată de carismă, cu un procent de 8,4%. Alte calități considerate importante de către candidați includ flexibilitatea, inteligența emoțională, creativitatea și studiile absolvite.

„Sunt destul de mulți candidați care nu își pot face propria evaluare, nu știu care sunt acele calități pe care le dețin și care îi pot ajuta în obținerea unui job. Unii dintre ei spun că acest lucru se întâmplă tocmai pentru că nu știu nici care sunt competențele pe care le caută angajatorii și, prin urmare, nu își pot face o idee clară despre cât de utile le sunt, în mod real, abilitățile pe care le au”, a explicat Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro.

În ceea ce privește competențele care lipsesc și ar putea dezavantaja candidații, 35,5% dintre respondenți au menționat lipsa fluentei într-o limbă străină de circulație internațională. De asemenea, 28,4% dintre aceștia au afirmat că lipsa încrederii în sine le reduce șansele de a se impune în fața recrutorilor, iar 23,9% consideră că o specializare de nișă le-ar fi de folos pentru a concura mai eficient pe piața muncii.

Aproape jumătate dintre participanţii la sondaj vor să urmeze cursuri de calificare

Ana Călugăru a subliniat faptul că „dacă până nu demult vedeam lipsa experienței pusă pe primul loc în clasament, acum doar 4% dintre respondenți cred că ar putea avea probleme la angajare din acest motiv. Încep să înțeleagă că lipsa de experiență poate fi compensată prin abilități care cântăresc mai greu, precum cele digitale, creativitatea, flexibilitatea sau inteligența emoțională”.

De asemenea, candidații consideră că abilitățile digitale sunt printre cele mai căutate de angajatori în prezent. Aproximativ 32% dintre respondenți cred că angajatorii caută persoane flexibile, dispuse să învețe și să se adapteze, iar 29,7% menționează importanța vorbirii fluente a unei limbi străine. Capacitatea de a manageria o echipă și creativitatea sunt, de asemenea, apreciate de angajatori.

În contextul acestor tendințe, 47% dintre participanții la sondaj și-au exprimat intenția de a urma cursuri sau programe specializate pentru a dobândi noi competențe. Alți 35% ar urma astfel de cursuri doar dacă ar fi gratuite sau plătite de angajator, iar 7% sunt încă indeciși în această privință, a adăugat Ana Călugăru.

Citeşte şi: Afaceri de peste 32,6 milioane de lei ale unor ucraineni. Compania e pe piața din România de doar 2 ani!