Munca în zilele de sâmbătă și duminică, în diverse domenii de activitate, constituie regulă. Timpul normal de muncă în cadrul săptămânii este de 8 ore pe zi, timp de cinci zile, cu două zile de repaus, iar repausul săptămânal minim este de 48 de ore consecutive, care sunt, de regulă, acordate sâmbăta și duminica.
Cei care își desfășoară activitatea și în zilele de weekend trebuie să știe care sunt drepturile și ce remunerație trebuie să primească în schimbul acestor perioade lcurate. Articolul din Codul Muncii referitor la repausul săptămânal este Articolul 137. Acesta face parte din Titlul III (Timpul de muncă și timpul de odihnă), Capitolul 2 (Repausuri periodice), Secțiunea 2 (Repausul săptămânal). La alineatul 1, Articolul 137 prevede că repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica.
În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. În această situație, salariații vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
Potrivit articolului din Codul Muncii, în situații de excepție, zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă și cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariaților. Salariații al căror repaus săptămânal se acordă în aceste condiții au dreptul la compensații duble potrivit Articolului 123, alineatul 2 din Codul Muncii.
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condițiile prevăzute la alin. (1), se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Potrivit Codului Muncii, în cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalațiilor sau clădirilor unității, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări. Salariații al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condițiile de mai sus, au dreptul la dublul compensațiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Citește și: Deficit major pe piața muncii. În ce domenii sunt angajații extrem de dificil de recrutat în 2024