Astfel, daca in primele trei luni din 2009, aproximativ jumatate din contractele pe termen scurt erau prelungite pe termen nedefinit, in aceeasi perioada a acestui an media a fost de 35%, se arata in studiu.
„Aceasta nu inseamna ca sunt mai putine locuri de munca, ci ca angajatorii din mediul privat sunt si mai prudenti decat cu un an in urma, preferand sa prelungeasca de fiecare data contractele pe termen scurt decat sa le transforme in angajamente pe termen nedefinit. Pe de alta parte, contractele pe termen scurt le permit sa schimbe in maxim trei luni un angajat care nu performeaza”, a explicat Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder Sobis.
Companiile au continuat sa caute muncitori necalificati sau cu calificari minime pentru pozitiile de „operatori linie” in special in domeniul productiei, pe locul doi al preferintelor situandu-se tehnicienii si inginerii.
„Procentul ca si calificari s-a pastrat de la un an la altul insa volumele s-au triplat in primul trimestru al anului fata de aceeasi perioada din T1 2009”, a explicat Florea, care a remarcat ca din cauza incertitudinii legate de constanta comenzilor de la beneficieri, companiile apeleaza tot mai mult la leasingul de personal pe perioade determinate.
„Cererea de muncitori pentru domeniul constructiilor a scazut aproape complet in prima perioada a anului si nu vad o redresare a situatiei”, a precizat Bogdan Florea.
Avand in vedere actuala conjunctura economica, Trenkwalder Sobis estimeaza ca cererea de personal in sistem de leasing, pe durate determinate, se va mentine pe un curs ascendent, stimulata de nevoia angajatorilor de a se proteja impotriva riscului de discontinuitate al livrarilor sau vanzarilor.
„Leasingul de personal poate debloca piata muncii, oferind flexibilitate angajatorilor si o noua sansa angajatilor, insa acum trebuie sa evaluam impactul noilor decizii fiscale, de la finele lunii mai”, a mentionat Bogdan Florea.