Coeficientul de inteligenta emotionala (EQ) indica gradul in care un individ percepe, intelege si utilizeaza concret emotiile pe care le resimte. O persoana cu un EQ ridicat este mai putin stresata decat una cu un nivel emotional mai scazut, reusind sa obtina mult mai usor performante. EQ influenteaza rezultatele obtinute atat la nivel profesional cat si personal.
Companiile mari au un numar de angajati cuprins intre 501 si 1.000, iar cele mici, intre 26 si 50.
In companiile foarte mari (cu peste 5.000 de angajati), nivelul de inteligenta emotionala este foarte scazut atat la barbati, cat si la femei, conform studiului.
Studiul este primul de acest gen realizat in randul angajatilor din companiile romanesti. Cercetarea prezinta informatii legate de coeficientul emotional in functie de nivelul de pregatire, profesie, pozitie detinuta in cadrul companiei si statut social.
Potrivit studiului, barbatii care ocupa o pozitie manageriala sunt mai stresati decat femeile de pe pozitii similare. Cei mai stresati angajati din companiie sunt executantii, urmati de supervizori.
Pentru identificarea coeficientului emotional s-au acordat punctaje de la 0 (pesimism) la 100 (optimism), 50 fiind valarea de echilibru.
Barbatii sunt mai stresati decat femeile
Studiul releva faptul ca femeile din Romania sunt mult mai putin stresate decat barbatii, avand un EQ mai ridicat cu 2 pana la 6 procente. Pe regiuni, cele mai putin stresate sunt angajatele din Banat si Crisana, iar cei mai stresati sunt barbatii din Moldova si Bucovina. Angajatii din Capitala si zona de centru a tarii au un nivel de inteligenta emotional mediu.
In ceea ce priveste profesiile, femeile din agricultura si domeniul militar sunt cele mai stresate, iar cele din constructii, invatamant si cercetare sunt cele mai relaxate, avand un EQ mai ridicat. Cei mai relaxati sunt barbatii din administratia publica, cercetare si IT, iar cei mai stresati cei din agricultura.
Efectul stresului asupra angajatilor a fost evaluat pe baza a trei criterii: epuizarea fizica si emotionala, neimplicarea si reducerea eficentei.
Din punct de vedere al varstei, nivelul emotional creste la femeile cu varsta pana in 50 de ani, dupa aceasta varsta scazand. Cel mai ridicat nivel al inteligentei emotionale il au barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 38 de ani. EQ-ul barbatilor peste 60 de ani este similar cu cel al celor intre 21 si 22 de ani.
Studiul a urmarit obtinerea de informatii pe baza carora sa se poata face o evaluare a influentei pe care o are inteligenta emotionala asupra rezultatelor obtinute de angajatii din companiile romanesti.
Cercetarea s-a desfasurat la nivel national, in perioada 26 martie – 15 iunie, pe un esantion de 1.963 de persoane, dintre care 1.277 femei si 686 barbati cu varstele intre 18 si 68 de ani. Varsta medie a fost 31 de ani. La cercetari au participat respondenti din toate zonele tarii, 26% dintre acestia fiind domiciliati in Bucuresti.
In luna septembrie a acestui an, Competent Consulting va lansa cercetarile pentru al doilea studiu al sau „Leadership si inteligenta emotionala- 2008”.