- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Studiu: Companiile isi pot reduce costurile prin mobilitatea fortei de munca

03 Jan, 17:00 • Redactia DailyBusiness
Multe companii au inclus mobilitatea fortei de munca in strategia lor de afaceri. Astfel, conform unui studiu privind eficacitatea procesului de mobilitate globala a fortei de munca in 2010 realizat de Ernst & Young 57% dintre respondenti au obtinut reducerea costurilor prin acest proces, in ultimul an.
Studiu: Companiile isi pot reduce costurile prin mobilitatea fortei de munca

In acelasi timp, 56% dintre companiile care au participat la studiu au declarat ca ar putea doar sa estimeze economisirea si alte 35% au spus ca nu stiu care au fost reducerile.

Insa, se constata o crestere rapida a riscurilor de natura fiscala si juridica ce decurg din derularea proiectelor de mobilitate internationala a angajatilor.

„Intre departamentele fiscale, juridice si de resurse umane ale companiilor ar trebui sa existe o cooperare stransa in vederea reducerii acestor riscuri si a costurilor asociate, adoptand astfel o abordare eficace in legatura cu mobilitatea globala. Colaborarea ar trebui sa inlocuiasca lipsa de comunicare care s-a dezvoltat de-a lungul anilor”, a declarat Claudia Sofianu, manager coordonator al Departamentul Human Capital al Ernst & Young.

Concluziile studiului arata ca multe societati sunt la curent cu aceste riscuri de ordin fiscal si au precizat ca adopta masurile necesare. La intrebarea care sunt principalele zone de risc din procesul de mobilitate globala, 59% dintre respondenti au raspuns „declararea si retinerea impozitului pe venit”, acesta obtinand cel mai mare procent dintre toate.

In studiu se mai spune ca autoritatile fiscale inspecteaza cu mai multa severitate detasarile angajatilor la nivel international. Controlul autoritatilor asupra detasarilor internationale a devenit mult mai raspandit si mai amanuntit in contextul in care atat numarul cat si complexitatea controalelor privind riscurile au cunoscut o crestere importanta. Autoritatile fiscale fac mai mult schimb de informatii si se raporteaza la angajatii care participa la programele de mobilitate globala ca la o sursa suplimentara de venituri in aceasta perioada de crestere a deficitului fiscal.

Spre exemplu, anul trecut o societate europeana a fost sanctionata cu o amenda de aproape 1 milion de euro pentru ca a retinut o suma mai mica a impozitului pe veniturile realizate in strainatate in cazul unui singur angajat detasat in alta tara.

„Nu credem ca in Romania se vor aplica amenzi de acest nivel insa, din experienta noastra, controalele s-au intensificat si aici”, a precizat Claudia Sofianu.

Cum pot companiile sa diminueze la maxim riscurile aferente obligatiilor fiscale? Un raspuns ar putea fi prin externalizarea procesului de respectare a obligatiilor fiscale si juridice. Dat fiind ca mobilitatea fortei de munca este un proces complex, chiar si companiile multinationale mari vor intampina dificultati in a urmari toate schimbarile petrecute in toate tarile in care au obligatii fiscale. Din cauza gradului ridicat de complexitate, este foarte riscant ca sarcina de a gestiona problemele referitoare la impozitul pe venit sa ii revina angajatului, mai ales in vremuri in care, mai mult ca oricand, este importanta reputatia corporativa, potrivit studiului.

Cu toate acestea, externalizarea unor servicii catre specialisti reprezinta doar o parte a solutiei. In cadrul companiei mediul actual privind riscurile necesita o cooperare stransa intre echipele care se ocupa de aspectele fiscale, juridice si de resurse umane.

Sofianu spune ca doar o stransa colaborare intre persoanele din interiorul si din exteriorul companiei va face posibila definirea si implementarea unor procese solide in cadrul strategiei privind mobilitatea globala a angajatilor, procese care iau in calcul toate aspectele relevante de natura fiscala, juridica si de resurse umane. O astfel de abordare integrata din partea companiei constituie conditia necesara pentru existenta unei relatii eficiente de colaborare cu specialistii externi.

„Din nefericire, putine companii au o abordare integrata in acest sens. In cele mai multe cazuri se produce o fractura intre departamentele fiscal, juridic si de resurse umane. In cazul unor companii, fiecare departament seamana cu o unitate separata bucurandu-se de o ‘izolare superba’. In consecinta, cunostintele si experienta privind mobilitatea globala sunt disparate, partiale si incomplete”, a spus reprezentantul Ernst & Young.

Unele companii au inceput deja sa adopte aceasta abordare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro Future, brand înființat în 2016
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro ...
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați trebuie să aibă minimum opt clase
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați ...
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe care să o spui zilnic
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe ...
Visa Waiver. Ambasadorul României în Statele Unite anunță când vor călători românii fără vize în SUA
Visa Waiver. Ambasadorul României în Statele Unite anunță când vor călători românii fără vize în SUA
Impozit 500% pentru locuitorii unui oraș din România. Decizia a înfuriat românii
Impozit 500% pentru locuitorii unui oraș din România. Decizia a înfuriat românii
Patru români din Spania au fost găsiți morți după inundaţiile devastatoare. Povestea lor este cumplită
Patru români din Spania au fost găsiți morți după inundaţiile devastatoare. Povestea lor este cumplită
Meteo noiembrie 2024. ANM anunță cum va fi vremea în primul weekend din lună
Meteo noiembrie 2024. ANM anunță cum va fi vremea în primul weekend din lună
Germania micșorează fondurile pentru solicitanții de azil. Măsura a fost luată pentru acoperirea deficitul bugetar
Germania micșorează fondurile pentru solicitanții de azil. Măsura a fost luată pentru acoperirea ...
STUDIU Revolut despre obiceiurile de economisire ale generațiilor: Generația Z economisește pentru vacanțe, Milenialii – pentru siguranța zilei de mâine, Seniorii – pentru nepoți
STUDIU Revolut despre obiceiurile de economisire ale generațiilor: Generația Z economisește pentru ...
18% dintre oamenii care iau credite ipotecare sunt bugetari. Rezultatele unei noi analize
18% dintre oamenii care iau credite ipotecare sunt bugetari. Rezultatele unei noi analize
Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice și electrocasnice. Femeile, mai informate decât bărbații la acest capitol!
Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice ...
Suma enormă pe care un om de afaceri i-a lăsat-o câinelui său. Animalul de companie s-a ales cu o avere la care mulți oameni visează
Suma enormă pe care un om de afaceri i-a lăsat-o câinelui său. Animalul de companie s-a ales cu o ...
Start reduceri de Black Friday 2024! Ce produse sunt deja disponibile și cât va dura campania din magazine?
Start reduceri de Black Friday 2024! Ce produse sunt deja disponibile și cât va dura campania din magazine?
Anunț MAE! s-au găsit 6 români din cei 22 dispăruți. În urma inundațiilor din Spania, bilanțul morților ajunge la 158!
Anunț MAE! s-au găsit 6 români din cei 22 dispăruți. În urma inundațiilor din Spania, bilanțul ...
Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință finalizată după 2010 sau în construcție
Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință ...
O altă țară europeană impune restricții de circulație: Suspendarea accesului Schengen intră în vigoare de mâine!
O altă țară europeană impune restricții de circulație: Suspendarea accesului Schengen intră în ...