Anul trecut, ponderea acestora era de 72%.
„Aceasta intentie de a investi mai mult in dezvoltare pare sa fie confirmata si de ierarhizarea provocarilor la nivel de organizatie. Daca in 2009 preocuparea majora era semnificativ inclinata catre provocarile economice si, secundar, presiunea concurentei, anul 2011 arata o distributie mai echilibrata a acestor factori, provocarile economice ramanand primele insa fiind secondate de nevoia de crestere, expansiune si de presiunea competitivitatii”, conform studiului.
Acesta pare a fi inca un semnal de confirmare a cresterii usoare a optimismului legata de redresarea economica.
In acelasi timp, organizatiile privesc din ce in ce mai serios nu doar supravietuirea business-ului ci si redesenarea sau optimizarea afacerii astfel incat sa-si asigure un succes consistent. Semnale in acest sens sunt date de faptul ca in topul provocarilor apar temele: schimbarea culturii organizationale si inovatia.
„Noi ca firma de training am sesizat aceasta tendinta in 2010 si inceputul lui 2011 prin aparitia in conversatiile cu clientii nostri a nevoilor de reinventare/inovare a business-ului sau schimbare culturala”, au spus oficialii The Ken Blanchard Companies.
In privinta mediului economic, fata de un an 2010 in care opiniile despre evolutia mediului economic erau sensibil mai apropiate de zona optimismului moderat sau precaut, in 2011 optimismul fata de o redresare economica creste usor.
Un procent de 38% din respondenti au o viziune optimista cu privire la redresarea economica in timp ce 62% sunt usor optimisti sau rezervati cu privire la acest aspect.
In ceea ce priveste top managementul primele 5 provocari identificate pentru anul in curs au fost managementul schimbarii, dezvoltarea angajamentului, dezvoltarea leadership-ului, management-ul performantei si alinierea culturii din organizatie cu strategia de business.
Privind istoric, managementul schimbarii revine ca preocupare principala a managerilor de top si ceea ce este foarte interesant este ca urmatoarele preocupari sunt mai apropiate ca procentaj, aratand o imagine mai unitara a situatiei la nivel de companie. Este clar ca spre deosebire de anii trecuti, managerii de top vad mult mai clar nevoia de lucru la nivel de sistem, intr-un mod cat mai sinergic si nu doar o abordare punctuala a unor teme care apar si dispar, se mai arata in studiu.
Cercetarea anuala Corporate Issues Survey cuprinde feedback-ul a peste 1.300 de lideri dintr-o gama larga de organizatii, industrii si tari. Incepand cu anul 2003 peste 9.800 de persoane au participat in cadrul acestui studiu derulat la nivel global. Temele cheie pe care le abordeaza sunt legate de perceptia respondentilor despre evolutia mediului economic, despre provocarile pe care le au organizatiile si managerii de top si despre directiile in care vor sa-si dezvolte angajatii.
Human Invest este reprezentantul unic in Romania al solutiilor de training si dezvoltare The Ken Blanchard Companies.