Studiul relevă că 65% dintre români au observat colegi afectați de sindromul burnout. Principalele surse de stres în rândul angajaților includ volumul mare de muncă (42%), plafonarea salariului (33%), preluarea excesivă a responsabilităților (33%) și interacțiunea cu clienți dificili (24%).
Anumite grupuri demografice experimentează o mai mare împlinire în mediul profesional, în special femeile (37% față de 31% bărbați), persoanele între 35-45 ani (43%), cei care au copii (43% față de 27% dintre cei fără copii) și cei cu venituri peste 5000 RON (39%), potrivit studiului citat de G4Media.
Majoritatea românilor (47%) se declară mulțumiți de locul lor de muncă și de nivelul de remunerație, însă această satisfacție nu este însoțită de un sentiment de împlinire. Pe de altă parte, 19% dintre români sunt nemulțumiți de locul lor de muncă, considerând că nu sunt plătiți suficient și că nivelul de stres este ridicat. Această atitudine este mai des întâlnită în rândul celor cu vârste între 45-55 de ani (24%) și a celor cu venituri sub 3000 RON (33%).
Jumătate dintre români (51%) au realizat inițiative pentru minimizarea nivelului de stres la locul de muncă, în special tinerii între 18-24 ani (58%) și cei cu venituri mari peste 5000 RON (57%).
„Datele studiului relevă că fenomenul epuizării la locul de muncă este o realitate observată de o parte semnificativă a angajaților din România ce necesită măsuri pentru a minimiza stresul la locul de muncă. Factorii precum genul, vârsta, statutul familial și nivelul de venit influențează în mod semnificativ percepția de împlinire la locul de muncă, iar înțelegerea acestor diferențe este esențială pentru elaborarea unor strategii de gestionare a resurselor umane și pentru crearea unui mediu de lucru mai motivant pentru toți angajații”, a declarat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.
Metodele principale de combatere a stresului la locul de muncă includ luarea concediilor de odihnă (41%), petrecerea timpului în oraș sau sesiuni de shopping (37%) și relaxarea prin ascultarea de muzică (29%).
Principalele cauze ale nivelului crescut de stres includ volumul ridicat de muncă (42%), plafonarea salariului (33%), preluarea excesivă a responsabilităților (33%) și interacțiunea cu clienți dificili (24%).