Astfel, 25% dintre respondenti se asteapta la stagnarea remuneratiilor, in timp ce 75% prevad o crestere de maxim 9%.
Echipa Human Capital a Ernst & Young Romania a realizat acest studiu pe un esantion de 24 de companii de pe piata locala, aproximativ 40% din esantion fiind reprezentat de companiile foarte mari, cu peste 1.000 de angajati si peste 100 de milioane euro cifra de afaceri.
Potrivit cercetarii, compararea cu piata este un criteriu la fel de des utilizat pentru stabilirea remuneratiei directorilor in companiile romanesti, ca si performanta companiei.
Toate companiile participante compara remuneratia directorilor cu media pietei sau cu valori superioare acesteia. In ceea ce priveste periodicitatea, doar aproximativ 60% compara salariile directorilor in mod regulat si mai putin de o treime din societati se bazeaza pe consultanta externa pentru stabilirea majorarilor salariale.
„Schimbarile recente de abordare cu privire la remunerarea directorilor au avut loc atat de rapid, incat in momentul de fata companiile trebuie sa acorde o atentie sporita proceselor de selectie a grupului comparator de companii si de stabilire a criteriilor de comparatie atunci cand au in vedere ajustari ale remuneratiei fixe”, a declarat Thomas Standring, director executiv al Ernst & Young Romania – Human Capital.
Selectarea si stabilirea masurilor de performanta pentru acordarea bonusurilor aferente anului 2009 vor constitui – potrivit realizatorilor studiului – cele mai mari provocari din sfera politicilor de remunerare.
In cazul celor mai mari companii din esantion, remuneratia variabila reprezinta, in medie, 25% din totalul remuneratiei directorilor. Per ansamblu, comparand cu datele din 2007, proportia remuneratiei variabile a crescut cu patru puncte procentuale in 2008.
Pe baza raspunsurilor obtinute de la companiile participante la studiu, oficialii Ernst & Young considera ca in 2009 evaluarea performantei se va concentra din ce in ce mai mult – chiar exclusiv in unele cazuri – pe performanta companiei.
„Informatiile primite de la companiile participante sugereaza ca vom asista la schimbarea strategiei de remunerare dinspre gestionarea acesteia prin termenii dictati de piata catre o abordare bazata pe performanta. Mai mult, criteriile de performanta vor trebui riguros stabilite si comunicate foarte clar”, a declarat Standring .
„Avand in vedere dificultatile asociate cu schimbarea strategiei de remunerare, unele companii pot alege sa utilizeze in continuare aceleasi criterii de acordare a platilor variabile. Trebuie sa subliniem insa faptul ca neconcordanta dintre performanta financiara a companiei in ansamblu si aranjamentele de remunerare a directorilor atrage dupa sine o serie de riscuri, dintre care deloc neglijabil este cel financiar”, a adaugat acesta.
Ernst & Young este unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii profesionale de audit financiar, asistenta fiscala si asistenta in tranzactii din lume.