In ianuarie 2009, angajatii romani incasau un salariu mediu brut de 1.645 lei, fata de 1.813 lei in iunie 2008 – momentul de varf al evolutiei economice din Romania, 1.793 lei in ianuarie 2008 si 1.435 lei in ianuarie 2007.
„La nivel salarial, ne-am intors cu un an si jumatate inapoi in timp”, a spus Cristian Udrescu, CEO Paylogic.
Studiul s-a realizat pe circa 14.000 de angajati din 98 de companii private active in industriile auto, medical, financiar, retail si servicii, iar momentele analizate au fost ianuarie 2007, ianuarie 2008, iunie 2008 – momentul in care au aparut primele semnale de criza economica – si ianuarie 2009.
„Incetinirea cresterii numarului de angajati este normala. Nu cred ca exista companie care sa nu aiba angajati neproductivi. Cred ca aceasta scadere este mai mult o ‘curatare’ , o ‘insanatosire’, decat efectul crizei financiare”, a motivat Cristian Udrescu, CEO Paylogic.
Fondurile salariale ale companiilor au crescut cu doar 22,9% in prima luna a anului curent, fata de ianuarie 2008, cand cresterea fusese de 53% fata de ianuarie 2007.
In ciuda scaderilor raportate, potrivit CEO-ului Paylogic, fondul total de salarii al companiilor este neschimbat, iar angajatorii isi permit in continuare sa-si pastreze angajatii.
„Cresterea aceasta moderata a fondurilor salariale denota o reasezare a pietei muncii. Arata inclinarea angajatorilor spre personalul performant, spre cei care-si merita cresterile salariale”, a afirmat Cristian Udrescu.
Mai mult, potrivit managerului Paylogic, scaderea salariilor este efectul unei fluctuatii de personal care a scazut dramatic in ultima perioada.
„Oamenii s-au speriat si nu mai pleaca atat de usor din companii. Iar angajatii neperformanti au fost schimbati cu unii care sunt si platiti mai putin”, a declarat Udrescu.
In prezent, fluctuatia de personal in mediul privat din Romania se ridica la aproximativ 5%, conform PayLogic.
Numarul orelor suplimentare prestate de angajati au scazut dramatic in prima luna a anului, cu pana la 80% fata de ianuarie 2008, cand crescusera cu 42% fata de prima luna din 2007.
Strans legata de evolutia orelor suplimentare, rata concediilor medicale a scazut, de asemenea, cu 23% in ianuarie 2009, dupa ce in ianuarie 2008 crescusera cu peste 100%.
„Daca nu mai muncesc in plus, evident, angajatii nu mai au nevoie de concedii medicale”, a explicat Udrescu.
Primele acordate angajatilor au scazut, de asemenea, cu 31,5% in ianuarie 2009 vs. ianuarie 2008, dupa ce in ianuarie anul trecut crescusera cu 25%, fata de perioada similara din 2007.
„Primele au inceput sa scada din iunie 2008, cand au aparut primele zvonuri despre recesiune. Si e normal sa fie asa. Bonusurile sunt primele taiate in caz de criza”, a afirmat Udrescu.
„Piata fortei de munca s-a maturizat. Cresterile de pana in iunie erau nesanatoase. In consecinta, s-a redistribuit presiunea asupra angajatilor, business-urile si-au revizuit ratele de crestere si se concentreaza pe eficienta angajatilor. Cresterile care aveau loc inainte de izbucnirea crizei, de 30%, 40%, chiar 80%, erau ilogice. Pe o piata matura nu se intampla asa ceva. Iar acum, economia si-a luat piciorul de pe acceleratie, iar lucrurile s-au reasezat la locul lor. Oamenii au crezut ca economia va creste la infinit”, a opinat CEO-ul Paylogic.
Pana unde va merge criza financiara?
Potrivit lui Udrescu, cel putin in sectorul auto – unde in ianuarie volumul de angajati a scazut cu 20%, primele cu 60%, iar orele suplimentare sunt ca si inexistente, scazand cu circa 98%, situatia a ajuns la un nivel in care indicatorii nu mai au cum sa scada.
„Va urma o perioada de crestere in auto, lucrurile sunt in directia cea buna. Financiarul va avea de suferit in curand. Bancile nu au restructurat pana acum, la fiecare colt de strada te lovesti de cate una. Dar vor fi nevoite sa o faca”, a mentionat Cristian Udrescu.
In ce priveste segmentele care „suporta” cel mai bine criza, Udrescu a mentionat retailul, serviciile si productia – cu exceptia industriei auto.