Clasamentul Hewitt Associates a fost realizat pe doua sectiuni, respectiv firme mici si mijlocii si firme mari.
La capitolul firme mari, McDonald’s este urmata in top de Provident, din domeniul serviciilor financiare, de Henkel – bunuri de consum, Holcim – materiale de constructii si Macromex – distributie bunuri de consum.
In ceea ce priveste clasificarea firmelor mici si mijlocii care ofera cele mai bune conditii de munca, prima pozitie este ocupata de Adobe si Syngenta care au obtinut scoruri similare, pe locurile urmatoare fiind plasate casa de avocatura Tuca, Zbarcea&Asociatii, Microsoft si Neogen – ambele din domeniul IT.
Studiul Best Employers a fost realizat de Mondey Insight Consulting, partener strategic al Hewitt Associates si a inclus raspunsuri din partea a 50 de companii, cu peste 12.800 de angajati si 417 manageri.
Clasamentul a fost realizat in functie de scorul obtinut in urma analizei raspunsurilor la 3 chestionare, respectiv cel de satisfactie a angajatilor, de leadership si chestionarul de audit al resurselor umane. Factorul cu cea mai mare importanta in stabilirea clasamentului final este implicarea angajatilor, care are o pondere de 60% in scorul final.
Astfel, in cazul companiilor desemnate cei mai buni angajatori, 65% dintre angajati considera ca managementul ii trateaza ca pe cel mai valoros bun al firmei, in timp ce 67% spun ca managementul este deschis si sincer in comunicare.
La restul participantilor, doar 38% dintre angajati se simt valorificati, iar 46% percep managementul ca sincer si deschis in comunicare.
Referitor la pachetul de compensatii si beneficii, in cazul celor mai buni angajatori, 57% dintre respondenti spun ca salariul este adecvat contributiei pe care o au in companie, 63% inteleg modul in care sunt determinate schimbarile salariale, iar 69% considera ca sunt apreciati adecvat pentru contributiile si realizarile lor. Pentru ceilalti participanti, doar 31%, 35% si 45% dintre angajati sunt multumiti de salariu, inteleg schimbarile salariale si se simt apreciati.
Un alt criteriu care a facut diferenta intre cei mai buni angajatori si ceilalti participanti la studiu a fost ca 87% dintre respondenti considera firma ca un bun loc de munca in regiune, iar 76% ca valorile firmei corespund cu ale lor.
Totodata, informarea cu privire la schimbarile din organizatie si luarea in considerare a opiniilor si sugestiilor angajatilor in procesul de decizie din firma sunt indicate de 65% si, respectiv, 57% din personalul intervievat.
Studiul Best Employers mai releva ca angajatii romani sunt satisfacuti de relatiile cu colegii, de imaginea companiei si de mediul de lucru, in timp ce factorii de insatisfactie sunt salariul, valorizarea oamenilor si oportunitatile de cariera.
Din studiu a mai rezultat ca aproape jumatate dintre angajatii care au raspuns la chestionar considera ca nu primesc toate informatiile cand au loc schimbari in firma.
Rezultatele studiului mai releva ca 41% dintre angajati spun ca salariul lor este rezonabil si corect in comparatie cu cel al colegilor, acelasi procent apreciind ca le sunt acordate bonusuri corespunzatoare prestatiei si ca sunt bine platiti comparativ cu alte firme.
Peste 60% dintre manageri cred ca organizatia lor ofera angajatilor oportunitati de dezvoltare, in timp ce doar 44% dintre angajati considera acest lucru ca fiind adevarat. In cadrul companiilor Best Employers, peste 81% dintre managerii celor mai bune companii considera acest fapt ca fiind adevarat, si doar 68% din angajati sunt de acord.