Emitentul de tichete de beneficii extrasalariale, Accor Services, realizeaza anual, impreuna cu institutul de cercetare Ipsos Research, un studiu privind motivatia, implicarea si asteptarile pe care salariatii le au de la angajatorii lor. Anul acesta, Romania a participat in premiera la acest studiu.
Rezultatele anchetei au relevat faptul ca romanii se implica emotional foarte mult in munca, asociind-o totodata ideei de „placere” (33%). Din acest motiv, ei sunt exigenti cu angajatorii atat din punct de vedere financiar cat si emotional, avand nevoie de recunoasterea rezultatelor si acordarea de beneficii pentru a fi motivati.
In cautarea unei atmosfere prielnice
La romani exista tendinta ca munca sa fie asociata cu ideea de rutina, 31% dintre respondenti facand aceasta legatura. Spre deosebire de Romania, in celelalte tari, angajatii asociaza munca, de regula, cu ideea de siguranta.
Romanii implica in cariera o componenta subiectiva foarte importanta, spre deposebire de respondentii altor tari. Pentru ei nu conteaza doar munca pe care o fac, ci si cadrul in care aceasta se desfasoara, atmosfera de lucru, conditiile oferite de angajatori si chiar colectivul.
Dorinta de recunoastere a performantelor si importanta cadrului de munca determina o alta tendinta a salariatilor romani: schimbarea frecventa a locului de munca.
Studiul releva faptul ca romanii sunt cei mai mobili dintre respondentii europeni. Astfel, 51% dintre respondenti intentioneaza sa isi schimbe locul actual de munca, ei cautand activ unul sau fiind deschisi propunerilor.
In ciuda acestei tendinte, studiul releva faptul ca 80% dintre romanii sunt impliniti si multumiti de activitatea lor profesionala. In acelasi timp, 88% dintre respondenti s-au declarat foarte mandri de activitatea pe care o desfasoara.
Principalele motive de satisfactie pentru salariatii romani sunt nivelul de autonomie pe care-l au, atmosfera de la locul de munca si programul de lucru.
Motivatie stabila, in raport de 62%
In ceea ce priveste motivatia pe care o au romanii pentru a munci, studiul releva aspecte diverse. Astfel, 62% dintre respondenti au o motivatie stabila, ea fiind in crestere doar la 13% dintre acestia.
La 21% dintre romani, motivatia este in scadere, ea fiind determinata fie de lipsa de echilibru intre volumul de munca si recompensa financiara, fie de absenta perspectivelor de promovare sau evolutie. Alte cauze ale scaderii motivatiei sunt aspecte emotionale: absenta recunoasterii performantelor si a implicarii in activitate, atmosfera si conditiile de munca.
In ciuda acestui fapt, romanii sunt implicati in activitatea desfasurata (72% au declarat ca se implica mult sau suficient de mult), fiind insa totodata frustrati datorita faptului ca implicarea lor nu este recunoscuta si rasplatita pe masura.
Numai jumatate dintre romani sunt multumiti de recunoasterea implicarii lor in activitate, nemultumitii fiind mai ales cei care nu detin o pozitie de conducere.
Salariul, principala nemultumire
Principala nemultumire a salariatilor romani este recompensa financiara oferita de angajatori. Doar 30% dintre participantii romani la studiu au declarat ca sunt satisfacuti de salariul pe care il primesc. In ceea ce priveste bonusurile, se remarca o situatie asemanatoare. Numai 27% dintre respondenti considera ca primesc bonusuri multumitoare si motivante.
Salariatii romania isi doresc ca angajatorii sa acorde o atentie marita calitatii vietii si multumirii la locul de munca (65%) si dificultatilor personale ale salariatilor (60%). Pentru 70% dintre salariatii romani, trainingurile sunt prima prioritate, urmate de subventiile pentru concediu (62%) si subventiile acordate pentru ingrijirea medicala (50%).
Pentru 47% dintre respondenti, primeaza planurile de economii sau pensii, in timp ce 35% dintre ei sunt interesati de subventiile acordate pentru masa de pranz. Pe ultimele locuri se situeaza subventiile pentru activitati culturale (15%) si sportive (14%).
Principalele probleme pe care romanii le au privind locul de munca sunt siguranta acestuia (28%) si salariul necorespunzator (58%). Pentru salariatii aflati in functii de conducere, principalul aspect legat de munca este timpul acordat acesteia, 672% dintre acestea considerandu-l o prioritate.
Un numar foarte mare de romani (80%) considera ca multumirea si calitatea vietii lor profesionale au un impact direct asupra performantei companiei in care lucreaza.
Studiul releva faptul ca 55% dintre romani sunt nermultumiti de echilibrul dintre viata profesionala si cea personala, ei fiind urmati doar de italieni (54%) si de turci (50%).
Ancheta s-a desfasurat in perioada 16 martie – 4 aprilie 2007 printr-un chestionar on-line pe un esantion de 1.481 salariati romani cu varsta peste 18 ani. In 2007 au participat la studiu: Belgia, Cehia, Franta, Italia, Romania, Slovacia, Spania si Turcia.