Studiul a fost realizat in perioada 28 ianuarie – 10 februarie pe un esantion de 812 persoane adulte din Bucuresti si 853 persoane pentru restul oraselor cu mai mult de 100.000 de locuitori.
Studiul mai releva faptul ca locuitorii din provincie resimt mai puternic criza economica decat cei care traiesc in Capitala.
Astfel, locuitorii din Braila, Craiova, Constanta, Ploiesti, Galati, Iasi, Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara si Brasov sustin in proportie mai mare – de 35,3% – ca sunt afectati de criza financiara, spre deosebire de cei din Bucuresti (27%).
Locuitorii din Braila resimt cel mai acut efectele crizei, iar cei din Brasov se considera cel mai putin prejudiciati de aceasta.
Mai mult de jumatate (57,4%) dintre persoanele intervievate nu considera ca fenomenul crizei le va afecta in vreun fel siguranta locului de munca. Din acest punct de vedere, cei mai pesimisti sunt ploiestenii, care considera in proportie de circa doua treimi (64,1%) ca posturile le-ar putea fi afectate.
41,4% dintre bucurestenii chestionati cred ca slujbele le-ar putea fi amenintate ca urmare a recesiunii.
Locuitorii Capitalei cred ca veniturile lor vor scadea
8 din 10 bucuresteni estimeaza ca vor avea venituri mai mici, pe fondul crizei financiare. Astfel, mai mult de o treime (34,8%) apreciaza ca veniturile le vor fi afectate „in mare masura” din aceasta cauza, 27% estimeaza ca veniturile li se vor restrange „intr-o oarecare masura”, iar 24,6% anticipeaza ca impactul asupra veniturilor va fi mic.
Doar 12,6% dintre respondentii din Bucuresti cred ca veniturile nu le vor fi afectate deloc.
Pe ansamblu, 33,4% dintre intervievati considera ca veniturile le vor fi afectate de criza financiara, brailenii si craiovenii fiind cei mai tematori in privinta efectelor crizei asupra veniturilor proprii.