Pentru a reduce din cheltuieli, companiile aleg in primul rand sa nu mai faca angajari, 52,4% dintre cei chestionati recunoscand ca nu vor mai face recrutari, si sa inghete salariile, modalitate indicata de 49% dintre intervivati. La reduceri de personal vor recurge 32,7% dintre firmele chestionate, in timp ce doar 8,2% au in vedere scaderea salariilor managementului, procent similar cu cel care vor sa reduca remuneratiile tuturor angajatilor.
De asemenea, 41% dintre respondenti si-au programat pentru acest an un buget de salarii mai mic, ca urmare a evolutiei negative a economiei, in timp ce 46% sustin ca-l vor mentine la nivelul din 2008. Sunt si companii care si-au bugetat cresterea fondurilor pentru salarii in acest an, masura indicata de 13% dintre firmele chestionate. De asemenea, 36% dintre companii vor creste intervalul la care se opereaza cresteri salariale.
Referitor la beneficiile acordate in functie de performanta, firmele au viziuni diferite, astfel ca 49% spun ca vor scadea cu mai putin de 10% bugetul pentru aceste plati, iar 43% ca il vor reduce cu mai mult de 10%. Circa 8% dintre respondenti au in vedere cresterea cu 10% a bugetului pentru beneficii.
In ceea ce priveste rezultatele financiare anticipate, 14,8% dintre firmele chestionate previzioneaza o crestere a performantei economice in acest an, in ciuda evolutiei economice de pana acum, iar 19,7% considera ca afacerile vor stagna. Un procent de 21,3% au raspuns ca nu au „nicio idee” despre cum vor evolua indicatorii econimici.
„Ponderea celor care nu stiu cum va evolua performanta lor economica este foarte mare in Romania, spre comparatie in Europa Centrala si de Est, unde acestia reprezinta doar 1,4%”, a declarat, la prezentarea studiului, Svetlana Simidchieva, reprezentant pentru Romania al Hewitt.
Studiul a fost realizat in luna aprilie, pe un esantion de 61 de companii multinationale si locale, din industria farmaceutica, FMCG, bancara, IT si productie.