Smaranda Ioana Moroşanu, absolventă a Universității Oxford și angajată a faimoasei bănci J.P. Morgan, a observat că lucrurile se schimbă în bine, iar românii încep să fie mai interesaţi de piaţa de capital şi de evaluarea acţiunilor. Aceasta susține că există potenţial să se prezinte asta şi în şcoli, trebuie doar să se implementeze mai multe studii despre finanţe și despre economie.
„România te pregăteşte extraordinar de bine tehnic pe orice înseamnă ştiinţe exacte. Am ajuns la facultate mai bine pregătită decât alţi colegi de-ai mei, mai ales în matematică. La J.P. Morgan, te trezeşti dimineaţă foarte devreme pentru că trebuie să fii treaz cu mult timp înainte de deschiderea pieţelor.”, a spus tânăra, potrivit Ziarul Financiar.
În 2016, pe vremea când era elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional din Iaşi, a descoperit pasiunea pentru dezbateri academice, care în urma mai multor competiţii i-au adus un loc în lotul naţional. Atunci, a observat că pe lângă ştiinţele exacte mai este pasionată şi de economie şi de politică, şi astfel a ales să plece la studii la prestigioasa Universitate Oxford din Marea Britanie.
A absolvit în 2021 cu distincţia „first class“, adică cea mai mare notă care poate fi obţinută la un ciclu de licenţă din Marea Britanie. De acel moment, în urma unui internship de vară, Smaranda Ioana Moroşanu, o tânără de doar 24 de ani din Iaşi, lucrează la Londra în cadrul băncii americane de investiţii J.P. Morgan în funcţia de „equity research analyst“, adică analist pe piaţa de capital.
Se vorbeşte limba română pe holurile gigantului american J.P. Morgan cu active de 3.900 de miliarde de dolari, spune Smaranda Ioana Moroşanu.
Cum se văd România şi piaţa de capital din Bucureşti de la Londra?
„Potenţialul este conectat cu nivelul de implicare al oamenilor în pieţele de capital. Se vede diferenţă între implicarea persoanelor în pieţele de capital, de exemplu diferenţa între Statele Unite şi Europa continentală şi ulterior în Europa continentală, între Vest şi Est.
Noi avem încă o bursă tânără şi asta cumva determină nivelul de implicare al oamenilor. Cred că încet, încet lucrurile încep să se schimbe şi oamenii să fie mai interesaţi mai ales de mersul burselor, de evaluarea acţiunilor. Dar cred cumva că există foarte mult potenţial să se prezinte asta şi în cadrul şcolii“, spune Smaranda Ioana Moroşanu la Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.
Citește și: Stoltenberg, avertisment grav: „Există un risc real ca Putin să nu se oprească la Ucraina”
„Cred că dacă am putea să facem mai multe studii despre economie, despre finanţe în cadrul liceului, iar oamenii de la o vârstă foarte mică să aibă expunere, atunci ar fi mult mai uşor ca pieţele să se dezvolte pentru că ar fi mult mai mulţi participanţi activi.
Şi aici nu mă refer la oameni care fac asta în mod profesional, ci mă refer la pur şi simplu oameni care sunt pasionaţi şi o fac ca hobby sau studiază asta în timpul lor liber“, a adăugat ea.
Tânăra a vorbit la Emisiunea ZF „Deschiderea de Astăzi” despre parcursul profesional la banca J.P. Morgan, despre cum arată o zi la birou şi despre planurile pentru perioadă următoare, dacă includ sau nu o întoarcere pe plaiurile mioritice.
O zi de lucru la J.P. Morgan este foarte dinamică, spune ea.
„Te trezeşti dimineaţă foarte devreme pentru că trebuie să fi treaz cu mult timp înainte de deschidere burselor. De obicei la 7:00 dimineaţă primim ştirile zilei care se pot incorpora în acţiuni şi trebuie evaluate.
După acest prim hop este important să înregistrezi ce s-a întâmplat cu o seară înainte până la deschiderea burselor. În timpul zile sunt diverse activităţi, de la a cerceta o anumită companie până la discuţii cu clienţii“.
Ce presupune mai exact funcţia de analist?
„Analiză fundamentală despre acţiunile listate la burse – Londra şi Europa Continentală, pentru echipa din Europa. Fiecare divizie geografică de equity research face analiză pentru firmele listate în geografia respectivă. Echipele sunt de obicei cu un focus pe un anumit sector“.
Cum vezi întoarcerea acasă?
„Cred că este foarte devreme de spus. Eu cred că România are un potenţial foarte mare şi cred că asta este un consens pentru majoritatea persoanelor care s-au mutat în Marea Britanie.
Cred că majoritatea persoanelor care s-au mutat aşa ca mine în Marea Britanie s-a mutat datorită oportunităţilor şi cred că decizia de a se întoarce depinde fundamental de cum vor evolua oportunităţile în ţară. România te pregăteşte extraordinar de bine tehnic pe orice înseamnă ştiinţe exacte“, a răspuns ea.
Vezi și: Vouchere de vacanță 2024. Schimbări majore aduse în cazul acestor beneficii