Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca a fost nevoie de aceasta reducere de personal pentru a face economii la buget in cadrul celor 42 de Case ale Corpului Didactic prin desfiintarea in sase zile a sute de posturi de administratori, fochisti, secretare, soferi, paznici sau documentaristi, se arata intr-un comunicat de miercuri al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), preluat de Mediafax.
„Noi ne intrebam ce economii vor fi realizate, in conditiile in care, dupa micsorarea cu 25% a salariilor, acesti angajati castiga in medie 600 de lei? In plus, atributiile personalului auxiliar si nedidactic vor fi preluate de personalul didactic, ceea ce este umilitor, daca ne gandim ca munca unei femei de serviciu sau secretare, de exemplu, va fi facuta de un metodist sau un cadru didactic, fara bani in plus”, sustin reprezentantii FSLI.
Prin aceste reduceri de personal, activitatea in aceste institutii va avea de suferit, iar numarul somerilor va creste, considera reprezentantii FSLI.
„Atragem atentia pe aceasta cale ca angajatorul, la presiunea ordinului dat de Ministerul Educatiei, nu a respectat prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national care stabileste o perioada de preaviz de 20 de zile si nici pe cele ale Codului Muncii, prin care concedierea unor angajati se face cu respectarea perioadei de preaviz de minimum 15 zile”, mai scriu reprezentantii FSLI.
In aceste conditii, FSLI anunta ca va actiona in instanta angajatorul, pentru nerespectarea prevederilor legislative privind desfiintarea acestor posturi.
Cu problema reducerilor de personal auxiliar si nedidactic se confrunta si universitatile, carora le-a fost incalcata autonomia. La nivelul invatamantului superior vor fi desfiintate 400 de posturi, ocupate de paznici, femei de serviciu sau bucatarese, potrivit sursei citate.