În România, majoritatea angajaților cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată beneficiază de un număr minim de 20 de zile de concediu de odihnă. Dar o bună parte din angajații cu vechime în muncă se bucură de 23 sau chiar 25 de zile lucrătoare pentru concediul de odihnă.
Estonia este un exemplu de generozitate în privința concediilor. Aici, angajații au dreptul la 28 de zile de concediu anual, cu un plus pentru cei cu capacitate de muncă redusă, care pot beneficia de 35 de zile. Programul de lucru este standardizat la opt ore pe zi, iar orele suplimentare sunt limitate, astfel încât să nu depășească o medie de 48 de ore pe săptămână pe o perioadă de patru luni. În primul an de muncă, angajații pot începe să-și ia concediul după șase luni de la angajare.
În Danemarca, angajații se bucură de cinci săptămâni de concediu plătit pe an, echivalând cu 25 de zile lucrătoare. După o lună de muncă, se acumulează 2,08 zile de concediu, ceea ce înseamnă că și cei care lucrează parțial pot beneficia de acest drept, proporțional cu timpul lucrat. O cerință specifică este ca trei săptămâni din acest concediu să fie luate neîntrerupt între lunile mai și septembrie.
Finlanda oferă angajaților 30 de zile de concediu anual, din care 24 sunt adesea utilizate pe parcursul verii, iar restul în timpul iernii. Această politică reflectă importanța perioadei de vară pentru finlandezi, când o mare parte a populației preferă să își ia concediul pentru a călători, adesea în sudul Europei.
În Luxemburg, legea prevede un minim de 25 de zile lucrătoare de concediu anual, cu posibilitatea de a adăuga zile suplimentare prin acorduri colective sau individuale. Anumite categorii de muncitori, cum ar fi invalizii de război sau lucrătorii cu handicap, beneficiază de concedii extinse.
Norvegia are o legislație specifică care oferă angajaților patru săptămâni și o zi de concediu plătit pe an, cu posibilitatea extinderii acestuia la cinci săptămâni pentru cei care au un contract colectiv. Angajații în vârstă de peste 60 de ani primesc o săptămână suplimentară de concediu.
În Franța, angajații cu normă întreagă primesc 2,5 zile de concediu plătit pentru fiecare lună lucrată, cumulând 30 de zile lucrătoare pe an. Există însă restricții cu privire la momentul în care concediul poate fi luat, cel puțin 12 zile trebuind să fie utilizate între 1 mai și 31 octombrie.
În Polonia, durata concediului depinde de vechimea în muncă. Angajații cu mai puțin de zece ani de muncă beneficiază de 20 de zile de concediu, în timp ce cei cu o experiență mai mare de zece ani primesc 26 de zile pe an. De asemenea, anii petrecuți în învățământ pot contribui la calculul vechimii.
Citeşte şi: Salariu cu taxe zero în România! Acești angajați pot beneficia de facilități fiscale