Primul pas pe care trebuie sa-l faceti in cautarea unui nou job este sa acceptati fara resentimente disponibilizarea.
Competitia pentu cautarea unui loc de munca in conditii de recesiune este mult mai acerba si intrebarile dificile pe care le vor inainta posibilii angajatori cu care veti discuta sunt de neevitat. Insa daca stiti unde sa cautati, cum sa va diferentiati si cum sa va descrieti situatia delicata, va mariti considerabil sansele de a accede la un nou job, in timp util.
Potrivit specialistilor HR citati de Wall Street Journal, un prim pas critic pe care trebuie sa-l faceti este sa inlaturati orice resentimente la adresa fostului angajator, care v-a concediat.
„Unii oameni devin furiosi, altii nesiguri. Desi vorbim de reactii normale, acestea pot ingreuna procesul de recrutare, pentru ca specialistii cu care vor interactiona le vor observa frustarile. Cel mai bine ar fi sa asteptati o perioada, sa va calmati, si abia dupa sa intrati in contact cu specialistii in recrutare”, au declarat acestia.
Cand simtiti ca ati depasit aceasta etapa emotionala, e timpul sa incepeti cautarea, insa evitati business-urile mici si industriile afectate puternic de criza financiara, spun specialistii in recrutare.
Daca pana acum nu ati fost interesati de dezvoltarea unor relatii cu recruiterii sau job-hunterii, acum e timpul sa o faceti. Majoritatea firmelor care ofera astfel de servicii accepta CV-uri prin intermediul website-urilor. Folositi acest canal, si aveti sansa sa fiti contactati direct de ei. Insa este foarte posibil sa ca mariti sansele de succes daca ii intalniti fata in fata.
„De obicei, acesti specialisti prefera sa intalneasca persoane in situatia dumneavoastra in urma unor intalniri prestabilite si a unor referinte, asa ca apelati la cunostinte, fosti colegi si parteneri de business pentru a va face cunostinta cu un job-hunter cu care au lucrat si ei”, au explicat specialistii HR.