Tinerii din Europa Centrala si de Est (ECE) au o perspectiva pozitiva asupra viitorului si dau dovada de un nivel ridicat de flexibilitate in ceea ce priveste propria cariera si gradul de mobilitate in acest sens, arata studiul realizat de Bank Austria.
In ceea ce priveste asteptarile tinerilor legate de evolutia situatiei lor la nivel personal, valoarea medie calculata pentru acest element indica faptul ca tinerii se asteapta ca situatia lor sa evolueze foarte bine, in special in Kazahstan – valoare medie 71, in Romania si Polonia – 69 si in Serbia – 66.
La nivelul populatiei totale, estimarile privind situatia personala sunt mai conservatoare in Kazahstan – valoare medie 63, in Polonia – 57, in Serbia – 59 si in Romania – 54. Diferenta este mai vizibila in Ucraina, unde tinerii cred intr-un viitor promitator – valoare medie 60, in timp ce populatia tarii nu vede perspective reale – valoare medie 46.
„In tari precum Kazahstan si Ucraina, schimbarile au loc chiar acum, iar pentru tanara generatie, acest moment este sansa de a se implica in dezvoltarea dinamica a propriei tari”, a spus Ralph Muller, membru al Consiliului de Conducere al Bank Austria.
„Tanara generatie, in special in Polonia, Serbia, Rusia, Bosnia-Hertegovina si Bulgaria, dar si in Kazahstan, considera ca tara lor cunoaste o dezvoltare economica extrem de buna”, a declarat Martin Mayr, economist sef adjunct al departamentului de cercetare de piata de la Bank Austria.
In Turcia, viziunea este mai sumbra, cauzele acestei atitudini, pe langa mediul politic tensionat si instabil, fiind inflatia puternica, fluctuatiile mari ale preturilor si ratele ridicate ale dobanzilor. O atitudine la fel de pesimista este intalnita si in Ungaria, unde se resimte situatia economica extrem de grea, dupa implementarea schimbarilor fiscale.
Tanara generatie din unele tari pare sa fie foarte flexibila atunci cand vine vorba de locul de munca, iar mobilitatea este de trei ori mai mare in randul slovacilor si al maghiarilor decat in randul tinerilor austrieci.
Astfel, 15% dintre slovaci si maghiari, precum si 14% dintre bosniaci, dar numai 5% dintre austrieci s-ar vedea lucrand in afara granitelor tarii de origine.
Majoritatea tinerilor ar prefera sa lucreze in propria tara in viitor, lucru care se aplica in special tinerilor din Slovenia, Rusia, Ucraina si Austria si isi aleg viitorii angajatori cu atentie, in special in Rusia – 46%, Slovenia – 48%, Bulgaria – 43%, dar si in Austria – 46%, preferintele se indreapta mai degraba catre angajatori locali, in detrimentul corporatiilor internationale.
La studiul, cu privire la asteptarile lor personale si profesionale, realizat de Bank Austria a participat un esantion reprezentativ de 15.000 de persoane din cincisprezece tari. Studiul a fost realizat de institute de cercetare de piata precum GfK Group, RmPlus, TNS si PENTOR.
Bank Austria este membra a UniCredit Group, ce are active totale de peste 1.000 miliarde de euro si este unul dintre principalele grupuri financiare din Europa. Acesta este prezent in 23 de tari, cu peste 40 de milioane de clienti, aproximativ 10.000 de sucursale si circa 180.000 de angajati.
In regiunea ECE, banca detine cea mai mare retea bancara, formata din peste 3.900 de unitati in care peste 80.000 de angajati deservesc aproximativ 27 de milioane de clienti.
Grupul este prezent in urmatoarele tari: Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Kazahstan, Kirgizstan, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia si Ucraina.