Butunoiu sustine ca sunt slabe sanse ca angajatii romani sa mai prinda vreo marire de salariu anul acesta, si chiar daca s-ar intampla, ar fi una nesemnificativa, de 10-15%. Companiile care au operat mariri salariale sunt putine, de ordinul zecilor.
In ceea ce priveste top managerii, nici acestia nu sunt avantajati de criza financiara. Salariile fixe incasate de directori nu vor creste nici anul acesta, si nici intr-o buna parte a anului viitor.
„Daca se mai redreseaza situatia, probabil ca in a doua jumatate a lui 2010 le va creste partea variabila a veniturilor”, opineaza Butunoiu.
Fluctuatia la nivel de management este, oricum, una foarte redusa.
„Acum isi schimba job-ul cei care au ramas fara el – dintr-un motiv sau altul: au fost dati afara, sau s-a restructurat compania – si fac eforturi serioase pentru asta. Ar fi o prostie in momentul de fata ca cineva sa-si schimbe job-ul pentru ca nu-i e bine, pe sistemul ‘ce-ar fi sa plec eu de acolo’. Si-ar gasi un loc de munca doar printr-un foarte mare noroc. Sau daca e cine stie ce geniu, cunoscut si dorit de toata lumea”, explica head-hunterul.
„Un manager normal, care isi face treaba intr-o firma, dar despre care nici macar directorul general al companiei la care lucreaza nu stie mare lucru, si cu atat mai putin cei din afara, daca isi pune in minte sa plece, nu are aproape nicio sansa sa-si gaseasca altceva. Am vazut multe cazuri de astfel de manageri care au asteptat si 6 luni, fara sa primeasca vreo oferta”, a adaugat acesta.
Iar daca se gandeste cineva sa plece pentru un salariu mai mare, nu sunt premise foarte realiste.
„Sunt cateva cazuri in care primesc salarii mai mari, dar sunt atat de putine incat nu trebuie luate in calcul. Sa-si faca cineva o socoteala ca pleaca la un salariu mai mare e absolut nerealist. Se poate intampla, dar numai printr-un mare noroc”, sustine George Butunoiu.
Mai mult, circa 90% dintre procesele de recrutare initiate de specialist anul acesta au fost in scop de inlocuire.
„In cazurile acestea de inlocuire sunt 2 directii mari: o fac fie pentru a aduce oameni la fel de buni, dar mai ieftini, fie pentru a aduce oameni pe acelasi salariu, dar mai buni. Foarte rar, pe salariu mai mare. Marea majoritate platesc aceiasi bani, nu vor sa faca economii la salarii, dar vor oameni mai buni sau mult mai buni”, explica head hunterul.
Acesta sustine ca a intalnit cazuri de directori generali care castigau, inainte de criza, 15.000 euro pe luna si care acum si-au schimbat jobul pe 3.000 euro. Si asta pentru ca nimeni din domeniul in care activeaza nu mai era dispus sa plateasca atat de mult.
„Au facut ce era rational si logic de facut. 15.000 euro n-ar mai fi vazut si era important sa nu ramana fara job, chiar si pentru CV”, afirma recruiterul.