„Top managerii din Romania isi schimba job-ul la cel putin 3 ani, variind in functie de domeniul de activitate al companiei si de specializarea managerului. Am intalnit si extremele: manageri ajunsi la varsta maturitatii pe ale caror CV- uri apar doar doi angajatori, dar si persoane care si-au schimbat angajatorul aproape anual”, a explicat Boian. „Desigur, exista si persoane care se complac ani de zile intr-o pozitie ‘calduta’, care a devenit confortabila si care nu le cere prea mult efort”, a adaugat aceasta.
Potrivit specialistului de la Alexander Hughes, in Romania exista si corporatii care au un sistem general de promovare manageriala bine pus la punct, dupa care un head hunter poate judecata, intr-o anumita masura, competenta unor manageri.
„O persoana care petrece prea mult timp intr-o anumita pozitie, fara sa promoveze la nivelul urmator, ridica un semn de intrebare in ceea ce priveste performantele sale profesionale”, a subliniat Boian.
In ceea ce priveste categoria managerilor care isi schimba jobul frecvent, desi exista cazuri in care fiecare schimbare este foarte bine motivata si pare absolut intemeiata – spune specialistul in executive search – un potential angajator tot se va intreba daca nu are de-a face cu un „job-hopper” (persoana isi schimba job-ul frecvent,de multe ori pe criterii de salariu mai mare)
Unii „job-hopperi” schimba pozitia pentru provocarea adusa de noul job, altii din pur mercantilism, cei din urma riscand sa isi creeze o reputatie de mercenari si sa fie evitati de angajatori si de companiile de recrutare, spune Boian.
„In general, top managerii sunt mult mai precauti si selectivi cand vine vorba despre noi oferte, tocmai pentru ca au ajuns la o maturitate profesionala si cunosc provocarile sau oportunitatile pe care le doresc. In prezent, in randul top managerilor exista tendinta de a isi pastra angajatorul cel putin pe termen mediu, iar aceasta provine si din politicile de retentie implementate de majoritatea companiilor mari”.
Cat poate creste oferta salariala la o noua functie de conducere
Potrivit specialistului de la Alexander Hughes, media ar fi de 20-25%, „dar au fost situatii in care cresterea salariala a fost mai mare, mergand pana la situatia rarissima, in care pachetul salarial a fost chiar dublat, aceste cazuri de supralicitare salariala fiind provocate intr-o mare masura, de mult-vehiculata criza de manageri”.
Alexander Hughes Romania este parte a retelei Alexander Hughes International, prezenta pe piata mondiala de executive search de peste 30 de ani, axata in special pe piata europeana, prin cele 34 de birouri detinute in 23 de tari. Printre jucatorii importanti de executive search din Romania se mai numara Stanton Chase, compania lui George Butunoiu, sau Manpower.