Ancheta releva faptul ca 33% dintre romani isi selecteaza joburile din strainatate la care aplica dupa postul propus, 26% dupa domeniul de activitate, si 21% dupa tara.
Doar 15% dintre respondenti au mentionat salariul drept criteriu de alegere a anunturilor de angajare.
49% dintre romanii intervievati au marturisit ca aplica chiar si la joburile care nu li se potrivesc, fie in speranta ca vor fi totusi chemati la un interviu, fie pentru ca isi doresc ca recrutorul sa le pastreze CV-ul in baza de date.
57,42% dintre romanii care vor sa munceasca in strainatate isi cauta un job calificat, iar 13,53% vor posturi care necesita studii superioare. Doar 29,05% dintre respondenti ar accepta oferte de joburi necalificate.
Cu toate acestea, doar 34,96% dintre respondenti au studii superioare, iar 7,81% au un masterat sau un doctorat.
83,5% dintre cei care isi cauta un loc de munca in strainatate provin din mediul urban si 79% dintre ei au mai putin de 44 de ani.
Din punctul de vedere al recrutorilor, 43% au identificat limbile straine vorbite ca principalul criteriu de selectie al candidatilor.
Studiile candidatului sunt identificate de alti 43% dintre recrutori drept criteriu principal de selectie, iar 13% sunt interesati de personalitatea angajatilor.
Studiul mai releva faptul ca 17% dintre recrutori nu resping niciodata CV-urile incomplete, iar 26% le accepta atata timp cat campurile privind experienta profesionala si studiile sunt completate.
87% dintre recrutorii intervievati au subliniat faptul ca este foarte important ca orice candidat sa aiba un CV complet, cu rubrica „Alte informatii” completata cu detaliile care l-ar putea ajuta pe candidat sa castige jobul dorit.
Ancheta a fost realizata de Tjobs.ro intre 26 noiembrie 2010 si 17 ianuarie 2011. La sondaj au raspuns 2.600 de persoane si 22 de agentii de recrutare.