Angajatii de azi sunt „rebelii” generatiei Y. Nascuti dupa ’78, traiesc high-tech, tintesc cariere prolifice, dar vor viata dupa program. Nu accepta sa fie „sclavi” pe plantatia corporatista, subliniaza consultantul Deloitte.
Si totusi, nu este un moment tocmai propice pentru un angajat sa-i ceara sefului permisiunea de a lucra doar 3 ore pe zi, si nici astea de la birou.
Cu totii ne temem sa nu ne pierdem job-urile, recunoaste consultantul Deloitte. Cu cat suntem mai punctuali si stam mai mult la birou, cu atat „crestem” in ochii sefului si avem sanse la siguranta unei cariere, in plina criza financiara.
„Pe de alta parte, ce importanta are daca lucrezi de la birou sau de la Sinaia, atata vreme cat livrezi performanta? Si ce conteaza ca lucrezi 3 ore in loc de 8, atata vreme cat livrezi produsul imaculat?”, se intreaba Doina Patrubani.
Raspunsul la aceste intrebari se regaseste intr-un program dezvoltat de Deloitte si aplicat in cadrul companiei, care adapteaza programul de lucru al angajatilor in funtie de viteza cu care acestia isi doresc sa creasca in cariera.
„Nu este un program aplicabil in toate domenii de activitate. Insa poate fi utilizat foarte eficient in cercetare, marketing, publicitate sau IT. El consta in recontractarea anuala a fiecarui angajat, in functie de dorinta lui personala de evolutie profesionala. Pentru a negocia cu el un program, il intrebam in cat timp vrea sa fie promovat, cat timp vrea sa lucreze pe zi, din ce locatie, si daca isi doreste sa fie lider de echipa sau prefera atributii individuale”, explica Patrubani.
Aceasta recunoaste ca implementarea programului presupune o capacitate extraordinara a companiei de a masura contributia efectiva si nu timpul petrecut de angajati la munca.
„Orele sunt irelevante, conteaza valoarea muncii prestate. La fel, ce conteaza ca face munca asta de la birou, de luni pana vineri sau de luni pana miercuri?”, subliniaza Doina Patrubani.
Managerul Deloitte sustine ca in Romania nu a intalnit inca nicio companie care sa foloseasca aceasta metoda de lucru, insa este foarte des intalnita in companii americane sau vest-europene.
„Multi se tem ca toata libertatea asta acordata angajatilor le va afecta performanta, le va induce o stare de delasare. Total gresit. Are rezultate imediate la nivel motivational. Noi aplicam acest model in mai multe tari. Lumea nu se repede sa stea acasa, cam 11% din angajati aleg sa faca asta. Ideea este ca restul de 89% stiu ca au optiunea asta, o pot face”, explica Doina Patrubani.
Aceasta subliniaza ca un astfel de program nu este implemantabil imediat, ci se realizeaza treptat, pe grupuri de angajati.
„Incepi cu angajatii cei mai performanti, si le oferi genul acesta de orar ca o forma de bonus”, conchide directorul departamentului de consultanta al Deloitte Romania.
Doina Patrubani este unul dintre speakerii de astazi ai sesiunii de Inovatie din cadrul conferintelor Zilele Biz.