Este vorba despre municipiul Motru, unde cea mai mică factură de căldură, pentru o garsonieră, este în jur de 250 de lei, în timp ce pentru două camere se plătesc aproximativ 400 de lei, iar pentru un apartament de trei camere se ajunge până la 500 de lei.
În Motru, gigacaloria este cea mai mică din țară, de 285 de lei.
Subvenția asigurată de autoritățile locale este de 68 de lei, iar din decembrie facturile la căldură ar putea să fie și mai mici având în vedere că TVA-ul va scădea de la 19% la 15%. În acest oras din Gorj sunt în jur de 9.000 de locuințe racordate la sistemul centralizat de încălzire.
Alte orașe unde sunt facturi reduse la căldură
Dar Motru nu este singurul oraș care are parte de prețuri mici la căldură.
Și localnicii din Cluj-Napoca se vor bucura de acest avantaj, având în vedere că parcul fotovoltaic al primăriei încălzește o treime din oraș.
Și în Constanța vor fi facturi mai mici, pentru că gigacaloria va scădea de la 450 de lei la 350 de lei, iar în Capitală va rămâne prețul plafonat de 346 de lei.
În cazul bucureștenilor putem vorbi de o stagnare în ceea ce privește costul gigacaloriei.
Astfel, costul încălzirii unui apartament cu două camere în București în iarna 2023-2024 va fi similar cu cel din sezonul rece precedent. Prețul gigacaloriei va rămâne neschimbat, situându-se la 346 de lei pentru bucureșteni, așa cum a fost și în iarna anterioară. Valoarea reală a unei gigacalorii este de aproximativ 1.000 de lei, însă diferența este suportată de primărie, potrivit România TV.
În medie, pentru a încălzi o cameră în timpul unei luni de iarnă, este necesară o gigacalorie.
Prin urmare, facturile pentru încălzire în București vor fi comparabile cu cele din iarna precedentă, cu condiția ca nivelul de consum să rămână neschimbat. Astfel, pentru o garsonieră, costul căldurii se va situa în jurul valorii de 350 de lei, pentru un apartament cu două camere va fi de aproximativ 700 de lei, iar pentru un apartament cu trei camere, acesta va ajunge la aproximativ 1.000 de lei.