- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Cu cât crește factura la electricitate pentru un apartament de două camere din București

30 Jul, 20:30 • Alexe Raluca
Luna august vine cu costuri mai mari la factura de energie electrică. În unele cazuri, sumele de plată vor fi de până la cinci ori mai mari decât până acum.
Cu cât crește factura la electricitate pentru un apartament de două camere din București

Aceste creșteri uriașe de preț sunt cauzate de mai mulți factori. Unul dintre ele este canicula din luna iulie care a dus la necesitatea folosirii aerului condiționat foarte mult timp pe zi. Al doilea factor determinant este pragul de plafonare a energiei electrice.

Citește și: Cum să folosești un dezumidificator fără a crește factura la electricitate. Sfaturi practice de la experți

Cu cât crește factura la electricitate

Cei mai afectați clienți vor fi cei care au, în general, un consum lunar mic, de sub 100 kWh. Acești consumatori plătesc, conform convenției de consum, 68 de bani pe kWh. În Bucureşti, consumul de electricitate într-un apartament de două camere poate ajunge și la 100 de kWh pe lună, însă fără aerul condiţionat, ceea ce rezultă o factură de 66,5 lei pe lună.

Un aparat de aer condiţionat ce funcţionează în medie patru ore pe zi duce consumul la 185 de kWh pe lună, consumatorul trecând la o altă clasă de tarifare, de 80 de bani pe kWh. Astfel, factura va creşte cu 123%, rezultând 148 de lei.

În contextul temperaturilor extrem de ridicate din ultima perioadă, aerul condiționat nu poate fi ținut mai puțin de 6-7 ore pe zi deschis, ceea ce clar duce la un consum mult mai mare și, implicit, la o factură mult mai mare. Astfel, consumul crește la peste 300 de kWh pe lună, adică un alt prag tarifar, de 1 leu şi 30 de bani pe kWh, adică o factură mărită cu 425% și un cost total de 350 de lei pe lună.

Există o posibilitate ca românii să beneficieze de o scădere a prețului la factura de energie electrică. E.ON Energie România le oferă clienților această șansă, însă doar cu o anumită condiție. Pentru a plăti mai puțin la facturile de energie electrică, clienții E.ON trebuie să aibă un cont activ în aplicațiaE.ON Myline și să selecteze opțiunea Green Steps când pornesc în drumeție pe Via Transilvanica. Pnetru fiecare kilometru parcurs, și factura scade.

Citește și: Cum poți micșora factura la energie electrică. Aceste trucuri te vor ajuta: „Lucrurile acestea sunt la îndemâna tuturor”