Zona este una cu tradiţie legumicolă, însă de multe ori în umtimii ani, agricultorii de acolo s-au văzut nevoiți să arunce marfa. Prețul acestor legume a crescut de fiecare dată când a crescut prețul energiei, serele și solariile din zonă funcționând doar dacă sunt oferițe condiții „de căldură”. Pentru a veni în ajutorul sătenilor, primarul comunei Seleuş, judeţul Arad, s-a gândit de ani de zile la un proiect.
Șapte ani a durat să își vadă visul împlinit și acum este singurul UAT din țară care va avea un sistem aparte, ce mai există doar în mediul privat. Astfel, a reușit cu ajutorul unui proiect să realizeze un sistem integrat de producere a energiei termice, utilizând surse regenerabile de tip biomasă, biogaz la nivelul întregii comune Seleuș.
„Am semnat joi contractul de finanțare pentru stația de biogaz și biomasă cu Ministerul Fondurilor Europene, proiect în valoare de 8,6 milioane de euro, care va aduce la bugetul Comunei Seleuș suma cuprinsă între 3-5 milioane de euro, din vânzarea energiei electrice, și va genera 3 MWh de energie termică pentru încălzirea locuințelor și apă caldă.
Ambiția mea este ca încălzirea unei locuințe în comuna Seleuș să nu depășească aproximativ suma de 200 de lei/ lună pentru fiecare locuință. Aș vrea să mulțumesc în mod deosebit echipei mele: Florin Forogău (consilier achiziții), Viorel Mila (viceprimar), Florin Farcașiu (administrator public) și personalului Primăriei Comunei Seleuș, care au crezut în acest vis frumos care se realizează.
Nu în ultimul rând aș vrea să mulțumesc parlamentarilor PNL Arad – senator Ioan Cristina și deputat Glad Varga, care ne-au fost alături pe tot parcursul celor 6 ani, de când am demarat acest proiect”, a declarat primarul comunei Seleuș, Cristian Branc, în urmă cu trei săptămâni.
Investiţia va aduce la bugetul Comunei Seleuș până la cinci milioane de euro, din vânzarea energiei electrice, și va genera 3 MWh de energie termică pentru încălzirea locuințelor și apă caldă.
Proiectul ar trebui să fie funcţional în cel mult un an de zile. Totodată, autorităţile locale vor să construiască şi un parc acvativ cu apa termală obţinută din biomasă.
Prima stație din România de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz, a fost inaugurată în iulie 2013 la Filipeștii de Pădure, în județul Prahova.