- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Facturile de energie ale românilor s-ar putea dubla din aprilie 2025. Cine sunt cei protejaţi şi ce măsuri ar putea lua Guvernul

16 Jul, 15:50 • Russo George
Din aprilie anul viitor, schema de plafonare a prețurilor la energie va fi eliminată, ceea ce va duce la o creștere semnificativă a facturilor pentru consumatori. Această schimbare va afecta în special cei aproape 5 milioane de consumatori casnici cu un consum lunar sub 100 kWh, care în prezent plătesc doar 0,68 lei/kWh. Potrivit calculelor Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), facturile acestora ar putea să se dubleze începând din 2025.
Facturile de energie ale românilor s-ar putea dubla din aprilie 2025. Cine sunt cei protejaţi şi ce măsuri ar putea lua Guvernul

Creșterea prețurilor la energie este de așteptat să adauge cel puțin 30 de lei la facturile lunare ale consumatorilor din aprilie 2024. Ministerul Energiei confirmă această posibilitate, dar subliniază că lucrează la o schemă de protecție pentru consumatorii vulnerabili. Restul cetățenilor vor fi nevoiți să plătească prețurile reale de pe piață, ceea ce reflectă și costurile importurilor de energie, care sunt printre cele mai mari din Europa. De exemplu, pe 15 iulie, România a importat energie la un preț de 207 €/MWh, de patru ori mai scump decât în Franța și de zece ori mai scump decât în Norvegia.

Președintele AFEER, Laurențiu Urluescu, a explicat că eliminarea plafonării este o măsură necesară pentru a evita haosul pe piață și pentru a permite atât economiei, cât și consumatorilor să se adapteze.

„Crizele mondiale, începute odată cu pandemia de coronavirus – sanitară, economică, energetică și geopolitică – au determinat autoritățile române să ia măsuri excepționale. În domeniul energetic, aceste măsuri au avut ca efect plafonarea/compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale. Legislația în acest sens se aplică până la 31 martie 2025. Ceea ce înseamnă că, peste numai câteva luni, această restricție în sectorul energetic va fi ridicată. Pentru a nu crea haos în piață, solicităm autorităților demararea pregătirilor privind re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, astfel încât aceasta să se desfășoare lin, calm, dând posibilitatea economiei, dar și oamenilor, să se re-adapteze. Numai așa vom putea beneficia cu toții de prețuri corecte la energie și gaze”, a declarat Urluescu, potrivit Antena 3.

Furnizorii de energie se tem că nu-şi vor primi banii de la Guvern

Conform legislației actuale, consumatorii casnici și industriali beneficiază de energie electrică la prețuri de maximum 1.300 lei/MWh, incluzând toate componentele. Plafonarea/compensarea facturilor se realizează în două etape: furnizorii acoperă inițial diferența din propriile fonduri, urmând ca apoi să fie decontate sumele cheltuite de la bugetul de stat. Cu toate acestea, furnizorii se confruntă cu provocări, având sume nedecontate din anul precedent și temându-se că fondurile disponibile pentru rambursări nu vor fi suficiente.

„Toate aceste prevederi creează furnizorilor îngrijorări în plus! Pe de o parte, avem sume nedecontate încă de anul trecut, iar pe de alta OUG 32/2024 stabilește la 700 lei/MWh valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat; un plafon artificial introdus fără o analiză corectă a volatilității prețului din piață. În plus, ne temem că fondul de Solidaritate și cel de Tranziție Energetică, care a fost alimentat prin supra-taxarea producătorilor atunci când prețurile au fost foarte mari și din care s-au făcut până acum rambursările, nu vor mai fi alimentate suficient pentru decontarea sumelor cheltuite de furnizori pentru susținerea schemelor de plafonare/compensare introduse de autorități. Toate acestea ne creează expuneri mari la riscul de a nu putea recupera la timp sumele cu care furnizorii suportă schema de ajutor a consumatorilor”, a adăugat președintele AFEER.

Condițiile meteorologice actuale, cu coduri roșii de caniculă, au dus la un consum record de energie electrică, nu doar în România, ci în întreaga regiune, ceea ce a determinat o creștere a prețurilor pe piețele spot. Reprezentanții AFEER avertizează că prelungirea acestei situații poate avea efecte semnificative asupra facturilor consumatorilor, asupra furnizorilor și asupra bugetului de stat.

Citeşte şi: Marius Budăi, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu prețurile la alimente și energie