Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, a anunțat că vor exista întârzieri în emiterea facturilor la gaze și curent pentru luna septembrie a anului curent. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că softurile folosite de furnizori trebuie modificate în concordanță cu noile reglementări care prevăd plafonarea prețului și compensarea facturilor. Aceste modificări se pot face în cel puțin 30 de zile.
Alte articole: VIDEO. Prețurile alimentelor ajung la un nou record. Un român arată ce a putut să cumpere de la Lidl cu 100 de lei
Funizorii au anunțat faptul că Odonanța de Urgență a fost emisă în data de 1 septembrie și a fost aplicată tot de la 1 septembrie, fapt care a luat pe nepregătite companiile de distribuție și aceste modificări se face acum în timp real. Este posibil ca românii să primească cu întârziere de două, trei luni. Dana Dărăban le recomandă românilor care nu pot achita o factură atât de mare să discute cu furnizorul pentru a eșalona suma respectivă.
„Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările”, a spus Dărăban, citată de Agerpres.
Această situație ar putea genera probleme, pe de altă parte, și furnizorilor care din cauza emiteri întârziate a facturilor vor avea automat întârzieri în încasarea baniilor. În acest context Dărăban a afirmat faptul că furnizorii nu își vor închide activitatea, deși ar putea fi puși în dificultate.
„Va depinde de la caz la caz. Fiecare furnizor va încerca să fie cât mai puţin afectat, pentru că emiterea cu întârziere a facturii înseamnă o întârziere şi pentru ei în încasări, ceea ce se adaugă la riscurile şi la problemele de acces la lichiditate ale furnizorilor”, a declarat reprezentanta ACUE
Citește și: Inflația ar putea ajunge la un nou record, până la finele lui 2022. Avertismentul economiștilor