Chiar dacă este lăsat pur și simplu să se încarce sau este uitat în priză, laptopul este unul dintre aparatele care umflă factura la curentul electric de aceea, este foarte important să nu uitaţi să îl scoateţi din priză atunci când nu îl folosiţi.
Laptopurile de regulă, consumă mai puțină energie electrică față de calculatoarele clasice, asta pentru că sunt făcute să funcţioneze cu ajutorul unei baterii, dar lăsate prea mult timp în priză ele pot încărca destul de mult facturile la curentul electric.
Dacă până acum îți lăsai ore în șir laptopul în priză fără să îți pese, ei bine trebuie să știi că acest obicei te arde foarte mult la buzunar mai ales în contextul energetic actual când facturile la curent au crescut extrem de mult.
Dacă lucrezi de acasă și utilizezi un laptop timp de opt ore pe zi, acesta va consuma circa 19.2 kWh pe lună. Încărcarea completă a dispozitivului înseamnă 80 waţi pe oră, adică un consum pe oră în jur de 0.080 kWh.
Astfel, dacă calculezi la preţul pieţei, adică 0.8 lei pentru 1 kWh, și înmulțești cu cât ai consumat 19.2 kWh x 0.8 lei, la final de lună vei plăti în plus la curentul electric 15,36 lei, dar prețul va crește dacă în casă ai mai multe astfel de dispozitive.
Dimensiune bateriei laptopului, dar și rata de utilizare a energiei electrice pot influența consumul de energie.
În cazul persoanelor care au un consum lunar mare de kilowaţi, între 255-300, preţul pe kWh este mai mare decât valoarea de 80 de bani calculată mai sus. În cele din urmă, costul energiei electrice pentru un laptop va fi mult mai mare şi va fi calculat la preţul kilowattului din contract.
Dar nu numai laptopul consumă foarte multă energie, sunt multe alte aparate electrocasnice care influențează major costul facturilor, printre ele se numără frigiderul şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă experții spun că doar cele vechi consumă o cantitate extrem de mare de energie.