„Am discutat azi, în Comandamentul pentru Energie, despre măsurile pe care trebuie să le luăm după ce am depășit cu bine acest episod lung de caniculă severă care a testat limitele sistemului energetic național. Am evaluat situația capacităților actuale disponibile; am stabilit un calendar de punere în funcțiune a unor noi capacități de producție și am discutat despre cum putem accelera rezolvarea problemei de stocare a energiei, care a devenit vitală în acest moment”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Premierul a subliniat angajamentul său față de protejarea mediului, dar a avertizat că nu va accepta blocarea proiectelor energetice strategice, în special a celor hidroenergetice. „Dar asta nu înseamnă că voi accepta blocarea unor proiecte energetice strategice, mai ales pe zona de hidrocentrale, fiindcă asta ar însemna să afectăm în viitor siguranța alimentării cu energie a milioane de români”, a adăugat șeful Executivului.
Marcel Ciolacu a apreciat colaborarea dintre Ministerul Energiei, autoritățile publice, administratorii de rețele și companiile energetice care a permis evitarea penelor majore de curent în timpul caniculei. „Este foarte important”, a afirmat premierul, subliniind importanța colaborării „foarte bune” în depășirea momentului de stres energetic. Cu ocazia Zilei Energeticianului, sărbătorită mâine, premierul a transmis mulțumiri publice tuturor celor care lucrează în Sistemul Energetic Național.
Guvernul a confirmat că plățile către furnizori sunt în grafic, iar întâlnirile pentru stabilizarea situației vor continua. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat măsuri pentru a asigura furnizarea constantă de energie, indiferent de condițiile meteorologice.
„Guvernul, instituţiile responsabile şi reprezentanţii producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor de energie vor definitiva planul ce va include măsuri imediate şi pe termen mediu care să asigure energia necesară consumului cetăţenilor şi economiei”, a transmis vineri Guvernul, după reuniunea Comandamentului pentru Energie, într-un comunicat de presă.
Printre măsurile imediate stabilite se numără:
„Ministerul Energiei și Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare cu privire la stadiul proiectelor de investiții în energie – de la capacitățile de producție, inclusiv prin proiectele hidrocentralelor cu grad ridicat de execuție, de distribuție, de stocare etc. – și, în cazul în care sunt identificate dificultăți în derularea acestora, să se ia decizii de urgentare la nivelul Guvernului”, a mai transmis Executivul.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța dezvoltării sistemului energetic în următorii cinci ani. „După 15 ani, România este pregătită să adopte o Strategie energetică națională. În baza acesteia, statul român își va putea planifica, prioritiza și corela investițiile și proiectele necesare pentru asigurarea siguranței energetice naționale, la un preț competitiv al energiei electrice și gazelor naturale”, a afirmat premierul.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța investițiilor în sistemul energetic național, menționând atragerea a 13,6 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile. „Prin aceste investiții, începând de anul viitor, vom asigura mai multă energie, iar pe termen mediu, prețuri corecte pentru români și pentru mediul de afaceri”, a concluzionat Burduja.