- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Marcel Ciolacu anunță măsuri după Comandamentul pentru Energie: ”Am discutat despre cum putem accelera rezolvarea problemei de stocare a energiei, care a devenit vitală în acest moment”

19 Jul, 14:25 • Russo George
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, după reuniunea Comandamentului pentru Energie, că au fost evaluate capacitățile energetice disponibile și s-au discutat soluții pentru accelerarea rezolvării problemei stocării energiei, vitală în contextul actual.
Marcel Ciolacu anunță măsuri după Comandamentul pentru Energie: ”Am discutat despre cum putem accelera rezolvarea problemei de stocare a energiei, care a devenit vitală în acest moment”

„Am discutat azi, în Comandamentul pentru Energie, despre măsurile pe care trebuie să le luăm după ce am depășit cu bine acest episod lung de caniculă severă care a testat limitele sistemului energetic național. Am evaluat situația capacităților actuale disponibile; am stabilit un calendar de punere în funcțiune a unor noi capacități de producție și am discutat despre cum putem accelera rezolvarea problemei de stocare a energiei, care a devenit vitală în acest moment”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Premierul a subliniat angajamentul său față de protejarea mediului, dar a avertizat că nu va accepta blocarea proiectelor energetice strategice, în special a celor hidroenergetice. „Dar asta nu înseamnă că voi accepta blocarea unor proiecte energetice strategice, mai ales pe zona de hidrocentrale, fiindcă asta ar însemna să afectăm în viitor siguranța alimentării cu energie a milioane de români”, a adăugat șeful Executivului.

Marcel Ciolacu a apreciat colaborarea dintre Ministerul Energiei, autoritățile publice, administratorii de rețele și companiile energetice care a permis evitarea penelor majore de curent în timpul caniculei. „Este foarte important”, a afirmat premierul, subliniind importanța colaborării „foarte bune” în depășirea momentului de stres energetic. Cu ocazia Zilei Energeticianului, sărbătorită mâine, premierul a transmis mulțumiri publice tuturor celor care lucrează în Sistemul Energetic Național.

Guvernul a confirmat că plățile către furnizori sunt în grafic, iar întâlnirile pentru stabilizarea situației vor continua. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat măsuri pentru a asigura furnizarea constantă de energie, indiferent de condițiile meteorologice.

Planuri de acțiune și investiții în infrastructura de energie

„Guvernul, instituţiile responsabile şi reprezentanţii producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor de energie vor definitiva planul ce va include măsuri imediate şi pe termen mediu care să asigure energia necesară consumului cetăţenilor şi economiei”, a transmis vineri Guvernul, după reuniunea Comandamentului pentru Energie, într-un comunicat de presă.

Printre măsurile imediate stabilite se numără:

  • Creșterea producției de energie în bandă, indiferent de sursă;
  • Identificarea unui format standard pentru transmiterea/comunicarea datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori și furnizori;
  • Analizarea mecanismului de formare a prețului de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru a proteja consumatorul final de fluctuațiile de pe piață;
  • Publicarea și actualizarea constantă de către operatorii de distribuție a informațiilor despre localitățile/zonele afectate de avarii și durata estimată pentru remediere;
  • Accelerarea investițiilor în toate segmentele din domeniul energiei.

„Ministerul Energiei și Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare cu privire la stadiul proiectelor de investiții în energie – de la capacitățile de producție, inclusiv prin proiectele hidrocentralelor cu grad ridicat de execuție, de distribuție, de stocare etc. – și, în cazul în care sunt identificate dificultăți în derularea acestora, să se ia decizii de urgentare la nivelul Guvernului”, a mai transmis Executivul.

Strategia energetică națională

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța dezvoltării sistemului energetic în următorii cinci ani. „După 15 ani, România este pregătită să adopte o Strategie energetică națională. În baza acesteia, statul român își va putea planifica, prioritiza și corela investițiile și proiectele necesare pentru asigurarea siguranței energetice naționale, la un preț competitiv al energiei electrice și gazelor naturale”, a afirmat premierul.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța investițiilor în sistemul energetic național, menționând atragerea a 13,6 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile. „Prin aceste investiții, începând de anul viitor, vom asigura mai multă energie, iar pe termen mediu, prețuri corecte pentru români și pentru mediul de afaceri”, a concluzionat Burduja.

Citește și: Blackout în România? Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu face anunțul pentru milioane de români

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci