Compania subliniază că a reușit să onoreze toate solicitările din partea clienților care au selectat E.ON ca instalator în cadrul programului „Casa Verde” al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). „Durata instalării a fost de cinci zile lucrătoare”, a precizat E.ON.
Deși doar 10% dintre clienți au optat pentru baterii de stocare, compania încurajează această investiție. „Investiția într-o baterie pentru stocarea energiei poate fi o decizie înțeleaptă pentru cei care doresc să maximizeze beneficiile care decurg din utilizarea panourilor solare și să își crească independența energetică”, a declarat Claudia Griech, director general al E.ON Energie România, potrivit Hotnews.
Sistemele de stocare permit acumularea surplusului de energie produs de panourile fotovoltaice, care poate fi utilizat în momentele de necesitate, precum noaptea, în sezonul rece sau în caz de întreruperi în alimentarea din rețea.
Un exemplu practic oferit de companie arată că o baterie de 5 kW poate asigura o autonomie energetică de 3-4 ore pentru o gospodărie obișnuită. Totodată, capacitatea de stocare poate fi extinsă, în funcție de nevoile gospodăriei, până la limita tehnică a invertorului utilizat. De exemplu, un invertor de 10 kW poate susține o capacitate totală de stocare de până la 45 kW.
„Deși investiția inițială poate fi considerabilă, aceasta se amortizează în câțiva ani, mai ales în contextul unor noi reglementări care ar putea facilita o amortizare mai rapidă”, a adăugat compania.
În cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2024”, statul a inclus și finanțarea pentru bateriile de stocare. Mai mult, autoritățile pregătesc un program dedicat prosumatorilor care dețin deja sisteme fotovoltaice, prin care aceștia vor putea achiziționa baterii de stocare cu sprijin financiar din partea Fondului pentru Mediu.