Facturile la gaze ale cetățenilor vor fi plătite de Guvern. Statul german are în plan să achite facturile la gaz pe luna decembrie. Planul se aplică pentru toate gospodăriile și pentru toate întreprinderile mici și mijlocii, parte a unui plan mai larg al guvernului de la Berlin, recomandat de un panel de experți, luni, conform The Guardian.
În baza acestui plan, plata integrală a facturilor în luna decembrie a acestui an va fi urmată de o schemă de subvenții diferențiate în primăvară, menită să plafoneze facturile. În același timp, aceasta este menită și să stimuleze pe consumatori să economisească energie.
Începând cu luna a treia a anului 2023 și până la sfârșitul lui aprilie 2024, gospodăriile vor plăti 0,12 euro per kilowatt-oră pentru un volum de 80% din gazele folosite în anul precedent. Astfel de ajutoare vor fi și pentru companiile din industrie, care vor plăti din 1 ianuarie 2023 și până în aprilie 2024 0,07 euro per kilowatt-oră pentru volumul de 70% din gazul utilizat în anul precedent.
Citește și: Ministrul Budăi anunță ce bani vor primi pensionarii, din 2023. Sunt 11 miliarde de lei în joc
Co-președinta panelului de experți, Dr. Veronika Grimm a oferit detalii despre această schimbare. Conform oficialului, prețurile subvenționate ar urma să devină o normalitate pentru companii și oameni, în așa fel încât ei să-și poată planifica consumul, fără întoarcerea artificială la prețurile mici de dinainte de declanșarea invaziei rusești în Ucraina.
„Prețurile nu vor mai scădea la 7 cenți în viitor. Nu vom mai primi gaz rusesc pentru multă vreme”, a declarat ea.
Chiar dacă toate costurile întregii scheme vor fi destul de greu de estimat, planul în doi pași ar putea costa în jur de 90 de miliarde de euro, a spus Siegfried Russwurm, membru al panelului și președinte al Federației Industriilor Germane.
Acesta este de părere că sunt șanse ca guvernul lui Olaf Scholz să aplice setul de măsuri recomandate de această comisie de experți, formată din 20 de membri din industrie, sindicate și mediul academic. La sfârșitul lui septembrie, Scholz anunțase un „scut defensiv” de 200 de miliarde de euro pentru a-i proteja pe consumatori de prețurile în creștere la energie, însă la acea vreme nu s-a discutat despre planurile concrete și ce conțin ele.